Startpagina Paarden

Amerikanen nemen Parijs in

Beweren dat de Longines FEI World Cup Jumping een Amerikaans onderonsje was is een verkeerde woordkeuze. Daarvoor was de concurrentie te sterk de laatste dag. Te meer dat er twee Belgische ruiters meedongen naar de gegeerde beker. Spijtig genoeg zijn er altijd fatale balken te veel!

Leestijd : 3 min

Madden en Breitling

De Amerikaanse liga versloeg de Europese, net zoals vorig jaar, in deze wereldbekerfinale, die een punt zette achter een spannend indoorseizoen 2017/2018. De Top 4 van de finale klassering omvatte vier Amerikaanse combinaties en één Europese.

Titelverdediger McLainWard en HH Azur Gardens Horses (SBS – Thunder vd Zuuthoeve x Sir Lui vd Zuuthoeve), waren vastbesloten een staartje te springen aan hun zege van vorig jaar. Tevergeefs. Toch bleef de wereldbeker in de USA, maar wel dankzij teamgenote Elisabeth Madden en haar fenomenale hengst Breitling La Silla (Quintero x Accord II). Madden en Breitling domineerden de competitie vanaf dag 1, al legde de concurrentie haar het vuur aan de schenen tijdens de ultieme finaleritten op zondag.

Amerikaanse overmacht op het podium

37 paarden kwamen aan de start van de eerste proef van deze wereldbekerfinale, die Elisatbeth Madden en Breitling LS meesterlijk naar hun hand zetten, gevolgd door Daniël Deusser/Cornet d’Amour (v. Cornet Obolensky ex-Windows van ’t Costersveld) en outsider Devin Ryan/Eddie Blue (KWPN v. Zirocco Blue). Onze landgenoten Pieter Devos/Espoir (BWP – Surcouf de Revel x Laudanum XX) werden zesde, Olivier Philippaerts/H&M Legend of Love 13e. Deze eerste proef was een jachtparcours.

Met negen geselecteerde ruiters voor de barrage op 36 starters was de toon gezet in de tweede proef voor de wereldbeker. Alweer tekende de Amerikaanse Madden voor een dubbel foutloos parcours. Olivier Philippaerts bleef ook dubbel foutloos en werd mooi vierde, terwijl Pieter Devos een fout kreeg op de voorlaatste hindernis. Er kon gestart worden voor de ultieme finaledag, met onze twee Belgen op de startlijst. Een prestatie op zich.

Topsport in zijn zuiverste vorm

Niets is wat het lijkt in een wereldbeker jumping. Elisabeth Madden kreeg een balk in het tweede parcours van de finaledag, maar dat kon de pret van de zege niet drukken na een week topsport met een zege op dag 1 en dag 2. Ze kon zich een balk permitteren deze laatste dag, niet meer… hetgeen geschiedde.

Haar landgenoot Devin Ryan verbaasde ronduit iedereen met zijn laatste twee foutloze parcoursen, die hem naar de tweede plaats verwezen. Maar wat een klasse was deze deelname voor de man die reeds opviel door zijn prestaties vanaf dag 1 met zijn piepjonge en respectvolle Eddie Blue (9 jaar).

Henrik von Eckermann en Mary Lou (v. Montendro) gingen voor de tweede plaats maar werden derde, net zoals vorig jaar trouwens. De combinatie kreeg een balk, daar waar de Amerikaan Ryan foutloos bleef. Titelverdediger McLain Ward en HH Azur Gardens Horses vielen net naast het podium met een 4e plaats.

Onze landgenoten Olivier Philippaerts en Pieter Devos werden respectievelijk vijfde en negende als afsluiter van deze Longines FEI World Cup Jumping, die kan terugblikken op een schitterende finale de Lichtstad.

Rêveur droomt niet langer

Rêveur de Hurtebise (v. Kashmir van Schuttershof), gereden door de Franse prijzenpakker Kevin Staut, gaf er de brui aan in de eerste proef van deze wereldbekerfinale op donderdag 12 april. Na vijf balken in het parcours besloot de ruiter zijn paard krediet te geven. “Hij is 17 jaar en dit is waarschijnlijk zijn manier om te laten blijken dat hij genoeg gegeven heeft”, gaf Kevin Staut aan na afloop. Hetgeen natuurlijk klopt. Misschien was deze ultieme finale er te veel aan, gelet op het indrukwekkende palmares van Rêveur. Een paard is immers ook maar een mens!

PP

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken