Tuinbouw in Woudlucht te Heverlee
De tuinbouwschool van Woudlucht in Heverlee tegen Leuven kende als school in het bijzonder onderwijs een sterke ontwikkeling. Iedereen met een liefde voor de tuin en de natuur heeft de mogelijkheid zich daarin te ontplooien.

Zo is er de sterke groei van de bestaande tuinbouwafdeling in opleidingsvorm 3. In de ‘nieuwe’ opleidingsvorm 4 is er voor het derde schooljaar Land- en Tuinbouw georganiseerd. En ook de werkzaamheden binnen tuinonderhoud van OV2 en de atelierwerking tuinbouw in de Zorg-Op-Maat klas van OV1, is een verrijkende aanvulling.
Veel diversiteit dus, of het nu gaat om een leerling met leerproblemen of om iemand met een grotere zorgvraag,
De school
In de campus aan de rand van Heverleebos biedt Woudlucht onderwijs aan jongeren met specifieke onderwijsbehoeften. Enthousiaste leerkrachten, bijgestaan door een multidisciplinair team van paramedici staat in voor de begeleiding van de leerlingen.
In de nieuwe gebouwen beschikt de school over de nodige lokalen en ateliers aangepast aan de noden van onze leerlingen. De verschillende speelplaatsen, de sporthal, de fitness, het outdoor sportveld en de grote tuin zijn een meerwaarde voor de school. Meer nog dan de infrastructuur zijn de rust en de gemoedelijke sfeer die op de campus heersen de grootste troeven van BuSO Woudlucht.
De school biedt onderwijs op maat aan in verschillende opleidingsvormen voor jongeren type BA (lichte mentale beperking), type 2 (matige tot ernstige mentale beperking), type 4 (fysieke beperking) en type 9 (leerlingen met een autismespectrumstoornis al dan niet normaal begaafd).
Opleidingsvormen
De opleidingsvormen op de campus in Heverlee zijn als volgt. In opleidingsvorm 1 worden jongeren voorbereid op het leven in een beschermd leefmilieu (dagcentrum) of vrijwilligerswerk in een omgeving met ondersteuning.
Opleidingsvorm 2 is er voor jongeren die later kunnen werken in een werkomgeving waar ondersteuning voorzien is en rekening wordt gehouden met de capaciteiten van die jongeren.
In opleidingsvorm 3 krijgen jongeren een algemene, sociale en beroepsgerichte vorming, zodat ze als volwassenen later vlot kunnen integreren in een gewoon leef- en arbeidsmilieu.
De ‘nieuwe’ opleidingsvorm 4 biedt de school aan in twee vestigingen, KA2 Ring in Leuven en MS Ter Beuke in Kessel-Lo. OV4 is er speciaal voor jongeren met ASS die een studierichting willen volgen in het gewoon secundair onderwijs en die daarbij nood hebben aan extra ondersteuning en een specifieke omkadering. Woudlucht maakt gebruik van de infrastructuur en de kennis die beide scholen bieden, en voegt er zowel een multidisciplinaire omkadering als een autismevriendelijke aanpak aan toe.
Tuinbouw in alle opleidingsvormen
In Woudlucht is tuinbouw erg belangrijk. Al vele jaren beschikt opleidingsvorm 3 of OV3 over een eigen tuinbouwafdeling. Met de komst
Opleidingsvorm 3: de tuinbouwarbeider
Overgang van school naar werkvloer
Opleidingsvorm 4: land- en tuinbouw
Opleidingsvormen 1 en 2
Ook in OV1 en OV2 komt tuinbouw ondertussen aan bod.
In OV2 heeft Woudlucht het atelier Groendienst. Leerlingen die interesse hebben in groenonderhoud en graag buiten werken, kunnen hier wekelijks aansluiten. Daar leren ze stap voor stap onderhoudstaken, worden ze vaardiger met gereedschap en doen ze eventueel machinale ervaring op (met bijvoorbeeld een grasmachine). Als dat goed loopt, kunnen zij verderop in hun schoolloopbaan op stage gaan bij een beschutte werkplaats (maatwerkbedrijf) dat een groendienst uitbaat.
Duidelijk traject
In de Zorg-Op-Maat klassen van OV1 wordt er voor de jongeren een gestructureerd en duidelijk traject opgesteld in functie van capaciteiten en welbevinden. Daarbij is een autismevriendelijke aanpak en aangepaste zorg voor elke leerling de rode draad. Naast het ‘gewone’ lessenpakket tijdens de lessen ASV, sluit iedere leerling wekelijks aan in een atelier dat het best bij hun mogelijkheden aansluit. Eén van die ateliers, is het atelier tuinbouw, waarin de jongeren zich onderdompelen in het buitenleven: tuinonderhoud, het planten van bloembollen, herkennen van groenten en fruit,… De bedoeling is dat ze later, tijdens hun stage of tijdens het vrijwilligerswerk na de schoolloopbaan, aan de slag kunnen met taakjes en klusjes in de tuin.