Startpagina Paarden

SBS keuring levert veertien nieuwe springhengsten op

Op de SBS keuring in Gesves werd een homogeen lot driejarige kandidaat-hengsten richting springen gepresenteerd. Dertien ervan kregen groen licht. Een uitgesproken complete favoriet was er niet meteen, al waren er wel verschillende uitverkorenen met springaanleg. Daarnaast werd ook nog een vierjarige springhengst aanvaard.

Leestijd : 3 min

Het aantal aangemelde kandidaten was met 27 stuks voor de optie springen aan de lage kant. Enigszins verwonderlijk als men terugblikt op de stevige sportresultaten van SBS-paarden. Vorig jaar op de Olympische Spelen in Rio bijvoorbeeld was het kleine Waalse stamboek nog goed voor vier medailles. In tegenstelling tot vorig jaar, waar spectaculaire sprongen schering en inslag waren, was het springgeweld er dit jaar niet bij en kreeg de jury meer ongekunsteld springende hengsten te beoordelen.

Succesvol

De Brabander kan terugblikken op een voor hem succesvolle keuring. Alle drie door hem voorgestelde hengsten mogen de dekdienst in. Het gaat om zonen van Aktion Pur Z, Gemini xx en Vigo d'Arsouilles. Andy Pur VDM Z (Aktion Pur Z x Tinka’s Boy x Nabab) was eerst en sprong met beste techniek. Niet verwonderlijk met zijn interessante afstamming met ondermeer Candy - het succesvolle 1,60 m paard van Pieter Devos - als grootmoeder.

O’Cloney, een zoon van de cloon van Gemini xx, bouwde tijdens het springen goed op en eindigde met twee puike sprongen over de oxer. De derde laureaat, Odilon is een modern gemodelleerde zoon van gewezen wereldkampioen Vigo d’Arsouilles uit een volbloedmerrie. Met twee aanvaarde hengsten op twee voorgestelde kandidaten was ook de hengstenhouderij Dekens succesrijk. De eerste, Of Passion van den Dael, een zoon van For Passion d’Ive Z, is een pittige hengst die zich tot een van de beste springers van de keuring ontpopte. De tweede, Iago Des Peupliers, een robuuste zoon van Vigo d’Arsouilles, deed het minder explosief maar ging heel beslist over het hout. Niet verwonderlijk als men weet dat zijn moeder Opale des Peupliers (v. For Pleasure) succesvol was op CSI*** niveau.

Sport

Van de in de internationale sport presterende hengsten Bisquet Balou van de Mispelaere, Casall en Hunster Scendro werd een zoon gekeurd. Orgullo van het Vijverhof is een Bisquet Balou x Wandor product, dat bij het springen na een eerder matige start goed opbouwde en springaanleg laat vermoeden. De matig ontwikkelde Casall-zoon Charmeur de Rosiers is volledig Holsteins gefokt en komt uit de moederlijn van Chellano Z. Bij het springen bleef hij constant. Dat in tegenstelling tot Ice Man du Houssoit, de speciale schimmelkleurige zoon van Hunters Scendro, die bij elke doorgang door het lijntje gestaag verbeterde.

Met KaidH Z heeft Kannan er weer een gekeurde zoon bij. Zijn moeder Urade Jucaso is een Darco-merrie die reeds puik presterende producten bracht. De Jilbert van ’t Ruitershof-zoon Irouleguy de l’Enclos de Lange sprong op de tweede dag zuiniger dan op dag 1, maar had daarmee voldoende krediet verzameld. Touardo Blue Z, een fel ontwikkeld Toulon x Aro III-product, ging met veel macht over de hindernissen. De souplesse was er gezien zijn grote stikmaat nog niet. Voila DK Z (v.Vargant Z) werd de vierde Z geregistreerde hengst die een SBS dekbrevet in de wacht wist te slepen. Rene Vroom uit het Nederlandse Ruinen zag zijn fokkerij beloond met de goedkeuring van de interessant gefokte Je Maintiendrai (I’m Special de Muze x Comme il faut x Lux). Op de eerste dag werd de vierjarige Next d’Eclipse (v. Castelino van de Helle) genomen. Next d’Eclipse komt uit de 1,50m-merrie Vedette van het Appelsvoordehof en leverde al eerder een 1,40m springpaard.

Etienne Van Muylem

Lees ook in Paarden

Paardenpunt Vlaanderen op de bres voor paardenhouder

Paarden Deze keer hebben we het in onze reeks ‘Paard aan huis’ over de actualiteit. Tussen het alomtegenwoordige en ondertussen als een werkwoord beschouwd ‘verpaarden’ van Vlaanderen en de beleidsperiode 2024-2029 die eraan komt, zitten er ook doodgewone mensen met paarden. Dankzij PaardenPunt Vlaanderen wordt hun stem eveneens gehoord.
Meer artikelen bekijken