Startpagina Actueel

Belgische kunstenaar opent pluimveecentrum Ethiopië

Samen met kunstenaar Koen Vanmechelen lanceerde donderdag het International Livestock Research Institute met "Incubated Worlds", een geavanceerd pluimvee-onderzoekscentrum in Ethiopië. "Een kruisingsproject om het leven van de lokale gemeenschappen te verbeteren," zegt de Limburgse kunstenaar, bij wie het kruisen van kippen een centrale plaats inneemt in zijn oeuvre.

Leestijd : 2 min

Twee Belgen spelen een belangrijke rol in de lancering van Incubated Worlds, het internationale project dat via kunst en wetenschap de armoede en ondervoeding in Oost-Afrika wil bestrijden. Professor Olivier Hanotte van het International Livestock Research Institute (ILRI) en conceptueel kunstenaar Koen Vanmechelen sloegen vorig jaar de handen in elkaar om het ILRI-onderzoek naar meer resistent en productief pluimvee voor Sub-Sahara-Afrika kracht bij te zetten. Vanmechelen geeft een artistiek-wetenschappelijk surplus aan het initiatief.

"We combineren onze ultramoderne onderzoeksfaciliteit met de fascinerende kunstinstallaties van Koen Vanmechelen, omdat hij het belang van de genetische diversiteit naar het publiek vertaalt op een manier die de wetenschap niet vermag", zegt Jimmy Smith, directeur-generaal bij ILRI. "We zijn ook van plan om zijn kosmopolitische kip te kruisen met een Ethiopische kip die gekweekt werd voor lokale productiviteit, om zo veerkrachtig pluimvee te ontwikkelen dat voor voldoende eieren zorgt maar dat ook de genetische diversiteit heeft om verwoestende ziektes te overleven en zich aan te passen aan klimaatverandering."

Kosmopolitische kip

Vanmechelens Cosmopolitan Chicken is volgens professor Hanotte een potentiële schatkamer aan waardevolle genetische eigenschappen. "Dit wordt het meest sexy ondezoekscentrum voor kippen ter wereld", zegt Vanmechelen. "Een plek die toont dat dit boerderijdier, dat in bijna elk land voorkomt en dat in elke religie aanvaard wordt als voedsel, het product is van vele lokale gemeenschappen. Als we dit kosmopolitische erfgoed niet koesteren, verliezen we het." Incubated Worlds bevat foto's, video's en boeken die inzicht bieden in het complexe DNA van de twintigste generatie van de Mechelse kip die Koen Vanmechelen gekruist heeft en dat van een Ethiopische kip.

Aan de buitenmuur prijken grote kippenportretten, samen met Vanmechelens statement: "Global only exists by the generosity of the local". Binnen vinden bezoekers twee exemplaren van zijn "Book of Genome"' met de DNA-codes van beide kippen. Muurvullende video's tonen een verscheidenheid aan van mensen die uit de boeken voorlezen; de verschillende bevolkingsgroepen van Ethiopië in het Amhaars, en de verschillende nationaliteiten uit Vanmechelens Cosmopolitan Chicken Project in hun moedertaal.

Belga

Lees ook in Actueel

Bladluisaantasting op zelfde niveau in wintergranen

Granen De bladluisaantasting verminderde afgelopen winter niet zoals verhoopt. Deze bleef zelfs eerder op eenzelfde niveau, weliswaar met grote verschillen tussen percelen. Dat meldt het Landbouwcentrum Granen in hun graanbericht op 24 maart.
Meer artikelen bekijken