Startpagina Granen

Burger met plaatselijke quinoa valt in de prijzen

Bioforum zette net voor Dagen Zonder Vlees een verkiezing van het favoriete biologische veggieproduct op poten. De winnaar is de Kinowaburger, gemaakt met Belgisch geteelde quinoa, van ‘La vie est belle’ uit het West-Vlaamse Oostkamp. Ook de meeste andere ingrediënten zijn afkomstig van telers uit de buurt.

Leestijd : 2 min

Ook Bioforum sprong op de trein van Dagen Zonder Vlees, en zette eind februari een week lang biologische vegetarische producten in de kijker. De winnaar van de daarbij horende verkiezing, familiebedrijf ‘La vie est belle’ uit het West-Vlaamse Oostkamp, is het vermelden waard. Ze werken samen met lokale landbouwers, doen aan sociale tewerkstelling en kunnen mooie groeicijfers voorleggen.

Lokale ingrediënten

Het hoofdbestanddeel van de vegetarische Kinowaburger is quinoa, een Zuid-Amerikaanse plant uit de Andes. Naast quinoa uit Zulte bevat de burger ook gepeld hennepzaad, rode biet, gepelde amandelen, chiazaad, zoete miso en edelgistvlokken. Door in korte ketens samen te werken met lokale bioboeren slaagt de producent erin om de ecologische voetafdruk te beperken.

“We hebben bioquinoa in Vlaanderen gevonden, we werken samen met bioboerderij De Wassende Maan voor ingrediënten als rode biet en selder, we vonden hennepzaad in Lokeren, … Bijna alles lokaal!”, legt zaakvoerder Stefaan Deraeve uit, die trouwens zelf af en toe vlees eet.

Soja is bovendien niet hét hoofdbestanddeel van zijn producten: “Je hebt zoveel mogelijkheden om plantaardige eiwitten te genereren: noten, zaden, bonen, peulvruchten, … Dus die zitten ook in onze producten. We gebruiken wel afgeleide producten op basis van soja, zoals tofu of shoyu, dat is een Oosterse smaakmaker.”

Gaan als een gazelle

Omwille van een aantoonbare groei in omzet, personeel en toegevoegde waarde selecteerde het weekblad Trends het bedrijf recent als één van de 200 Trends Gazellen van West-Vlaanderen. Dat zijn volgens het blad competitieve, snelgroeiende bedrijven die het ondernemingsklimaat in hun regio positief beïnvloeden.

Wat zoekt ‘La vie est belle’ dan in zijn leveranciers? “We zoeken passie bij onze producent en leggen hem ook geen quota's op. Het is eerder: wat kan jij ons leveren? Soms is dat niet genoeg en moeten we dingen elders zoeken. We hopen wel dat het areaal aan biologische landbouwgrond uitbreidt dankzij inspirerende verhalen zoals dat van ons. Ons klimaat blijkt bijvoorbeeld heel goed te zijn om biogierst te telen. Alleen moet iemand ermee beginnen”, vindt de heer Deraeve.

Meer informatie over het bedrijf vindt u op hun website en via Facebook. Het volledige interview met zaakvoerder Stefaan Deraeve kan u hier nalezen.

D.C.

Lees ook in Granen

Geïntegreerde ziektebestrijding in graanteelt toegelicht

Granen Tijdens de graanavonden die eind februari - begin maart werden georganiseerd doorheen Vlaanderen gaven Bram Vervisch & Jonas Claeys van Inagro én coördinatoren van het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) toelichting bij de geïntegreerde ziektebestrijding van wintergranen.
Meer artikelen bekijken