Startpagina Edito

Koninklijke nuchterheid

Koning Filip bezocht deze week de schoolhoeve in Torhout en groentegigant Greenyard. Hij toonde daarmee zijn waardering voor onze sector. De koning trof op de hoeve een respectvol maar tegelijk ontspannen publiek. Boeren en aankomende boeren staan letterlijk met de voeten in de aarde. Het was de koning snel duidelijk: de hoeve leidt jongeren op in een zeer bijzonder en belangrijk beroep.

Leestijd : 2 min

Terwijl de rest van de maatschappij goeddeels haar dagen slijt aan bureaus en woont in steden, weet de landbouwer zich omringd door akkers, serres en dieren. Hij of zij werkt en leeft niet aan de hand van kantooruren, maar op het ritme van de natuur. Niet op weg naar een volgende loonstrook, loopbaanverbetering of extra mandaat maar met passie voor het voeden van de wereld en het verzorgen van gewas en dier.

Het is een technisch beroep geworden, maar één waarin je problemen nog steeds bij de naam noemt en direct en met opgestroopte mouwen moet oplossen. De nuchterheid en praktische inslag van de landbouw staat in schril contrast met de in zichzelf gekeerde en zich in theoretische discussies verliezende politiek, die deze week weer weinig blijk gaf van doortastendheid.

In het Vlaams Parlement werd deze week gesproken over zwerfvuil; een voor vee soms dodelijk fenomeen. De sprekers van de grote partijen herhaalden hun standpunten eindeloos maar kwamen nauwelijks nader tot elkaar.

In het parlement werd ook met genodigden gesproken over het handelsverdrag tussen de EU en Canada. De landbouw, die zeer sterk geraakt wordt door het handelsverdrag, was niet uitgenodigd. Wel kwamen onder meer een bankier, een consultant en vertegenwoordigers van ngo’s en consumenten aan het woord.

Landbouwers doen wel verder. Met een lage suikerprijs, volle aardappelschuren en een onzekere graanmarkt is hun grootste zorg of hun areaalkeuzes de juiste blijken te zijn. JCB

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken