Startpagina Akkerbouw

Oranje tarwegalmug dringend opvolgen in het veld!

Het CADCO in Wallonië meldt in een speciaal bericht dat, aan de hand van de waarnemingen uitgevoerd in Wallonië op woensdagavond 23 mei, er zeer grote vluchten van de oranje tarwegalmug vastgesteld werden.

Leestijd : 2 min

De weersvoorspellingen in de komende uren en dagen zijn bevorderlijk voor het insect. Deze galmuggen leggen vervolgens eitjes af op de binnenkant van de kafjes. De larven gaan zich nadien voeden met de zich vullende korrels, wat resulteert in opbrengstvermindering.

Het CADCO adviseert daarom onmiddellijk een insecticide toe te passen in alle velden tarwe die zich momenteel in het stadium begin aarvorming bevinden. Door de momenteel zeer hoge druk wordt aanbevolen om ook de resistente rassen te behandelen vermits ook deze rassen schade kunnen ondervinden.

Ten gevolge van dit waaschuwingsbericht in Wallonië is het aan te bevelen om de velden tarwe die zich momenteel in het stadium begin aarvorming bevinden, onmiddellijk te controleren op de aanwezigheid van de oranje tarwegalmug.

Wat doen bij gevoelige rassen?

1. Per individueel perceel/ras het ontwikkelingsstadium van de tarwe opvolgen; zolang de aar in de bladschede zit is er geen risico.

2. Vanaf het verschijnen van de aar uit de vlagbladschede tot einde bloei, moet men de situatie beoordelen in functie van de weersomstandigheden en de waarnemingen te velde:

- regenachtig, fris of winderig weer tijdens de avond belemmert de eileg

- daarentegen begunstigen zachte en windstille avonden de activiteit van de wijfjes; in deze omstandigheden kan men de oranje tarwegalmug (een klein fel oranje mugje, 2 tot 3 mm lang) zig-zag zien vliegen tussen de aren, waarbij de mug zich op de aar zet om eitjes af te zetten.  

Een drempel waarboven een insecticidebehandeling nuttig kan zijn wordt geschat op een twintigtal individuen per m². Deze waarneming dient ’s avonds uitgevoerd te worden bij zonsondergang (rond 21u30, niet vroeger).Het aantal galmuggen kan men inschatten door een stok zachtjes over de aren te laten glijden en het aantal wegvliegende galmuggen te tellen.

3. Wanneer de drempel overschreden is kan een insecticidebehandeling nog dezelfde avond uitgevoerd worden of de dag erna. Als men echter enkele dagen wacht, zijn de uit de eitjes komende jonge larven beschermd door de kafblaadjes, en kunnen ze niet meer bestreden worden! De eitjes worden immers op de binnenzijde van de kafjes gelegd. De behandelingsmethodiek is gericht op de bestrijding van de mug! Het beste moment voor een behandeling is dus het begin van de eileg.

Ter bestrijding van de oranje tarwegalmug kunnen insecticiden op basis van een pyrethroïde ingezet worden. De behandeling dient ’s avonds uitgevoerd te worden tijdens de vluchten (het insecticide dient immers in contact te komen met de tarwegalmug). Bij de behandeling voldoende water gebruiken. Na de uitgevoerde behandeling alert blijven, er kunnen immers nieuwe vluchten optreden waardoor er eventueel opnieuw moet behandeld worden!

Naar CADCO en LCG

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken