Startpagina Akkerbouw

West-Vlaanderen heeft actieplan tegen droogte klaar

De provincie West-Vlaanderen heeft een pakket met maatregelen klaar om de droogte aan te pakken. Gedeputeerde van Landbouw Bart Naeyaert (CD&V) gaf donderdag een reeks actiepunten mee in de provincieraad op vraag van provincieraadslid Bernard De Cuyper (CD&V).

Leestijd : 2 min

Na de aanhoudende droogte vorig jaar besliste de provincie meteen werk te maken van een droogteplan. Ondertussen zijn er onder meer een vijftiental peilmeters in de waterlopen geplaatst, meters om het zoutgehalte op te volgen in de polders en tegen eind dit jaar komt er nieuwe verziltingskaart.

Het plan gaat nog een pak verder. Zo komen er vier spaarbekkens bij. Op die manier kan er meer water gebufferd worden, waar de landbouwers een beroep op kunnen doen. De provincie bekijkt ook samen met de sector waar de nood het hoogst is. Samen kunnen er dan extra bekkens of plassen worden aangelegd. Er is ook een inventaris opgemaakt van alle waterplassen.

Landbouwers zullen ook begeleid worden om spaarzamer te zijn en water slimmer in te zetten. Ze zullen op basis van satellietbeelden kunnen bekijken waar ze precies moeten beregenen.

Er kwam ook een idee, van de partij N-VA, om water te halen in de bekkens rond het Franse Sint-Omaars. De provincie blijft die mogelijkheid bekijken, maar ziet ook een belangrijke drempel, namelijk het transport. "Water op wielen is winst weg, hoor ik bij de landbouwers. Het is dus niet evident om het water tot hier te krijgen", aldus gedeputeerde Naeyaert.

Er was ook nog goed nieuws rond de verzilting. 2017 bleek geen uitzonderlijk jaar en de situatie heeft zich volledig genormaliseerd in de winter.

Vorige zomer gold in grote delen van de provincie een oppompverbod voor landbouwers en werd ook aangemaand om spaarzaam of geen water te gebruiken voor recreatieve doeleinden, zoals het bewateren van planten of sportvelden. Vooral de verzilting baarde de provincie zorgen met te hoge zoutwaarden voor irrigatie en drinkwater voor dieren. De situatie bleek het meest prangend in West-Vlaanderen, enerzijds door de hoge nood bij de landbouwers, anderzijds om het langer droog bleef dan in de rest van Vlaanderen.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken