Startpagina Akkerbouw

Opgelet, de coloradokever is er

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) vestigt deze week via zijn nieuwsbrief de aandacht op de aanwezigheid van de coloradokever. Waar er niets gebeurt om de ontwikkeling van de voorjaarspopulatie af te remmen, mag er deze zomer een invasie van coloradokevers verwacht worden, luidt het.

Leestijd : 2 min

Zowel in (vroege) aardappelen als in aardappelopslag werden de voorbije weken al veelvuldig coloradokevers opgemerkt. Vooral op plaatsen waar vorig jaar veel kevers aanwezig waren, merkt het PCA een zeer grote aanwezigheid. Echter, ook in regio’s waar in het verleden weinig problemen waren, wordt een sterke aanwezigheid gemeld.

Pak aardappelopslag aan

Als mogelijkheden om de coloradokever aan te pakken noemt Kurt Cornelissen van het PCA in de eerste plaats de aanpak van aardappelopslag. Als deze opslagplanten er niet zijn wordt de eileg en larvale ontwikkeling bemoeilijkt. Dit kan de populatie een ferme tik geven. Wanneer de aardappelopslag vernietigd wordt als ze zich in het eerste of tweede larvale stadium bevinden, zijn de larven niet meer in staat om te migreren naar aardappelpercelen in de buurt. De vernietiging van de aardappelopslag verhindert dat de larven zich verder ontwikkelen tot het stadium waarin ze verpoppen tot kever.

Het aanpakken van de aardappelopsalg noemt Kurt Cornelissen ook interessant in de bestrijding van nematoden en/of aardappelplaag.

Larven bestrijden

Stellen we toch larven vast op aardappelopslag dan dienen deze bestreden te worden. Echter zijn in maïs, bieten, cichorei geen middelen erkend ter bestrijding van de coloradokever. Inzet van insecticiden ten bladluizen of rupsen kan mee de coloradokever aanpakken.

Tijdens de teelt ingrijpen

Gelukkig is er tijdens de aardappelteelt wel een breed gamma aan middelen erkend om de coloradokever aan te pakken. Kurt Cornelissen adviseert om geen breedwerkende middelen in te zetten omdat deze ook de ‘nuttigen’ aanpakken. De voorkeur dient te gaan naar selectieve middelen. Het PCA kan helpen met de ter beschikkingstelling van een lijst met erkende middelen.

Als laatste advies oppert Kurt Cornelissen de mogelijkheid om volleveldsbehandelingen achter wege te laten. Immers komen doorgaans haarden van coloradokever langsheen perceelsranden voor. Pleksgewijze behandelingen kunnen dus volstaan.

TD naar PCA

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken