Startpagina Akkerbouw

Momenteel geen ontwikkeling van bladziekten in bieten

De waarnemingen van de bladziekten in het netwerk van de waarnemingsvelden zijn deze week begonnen door het Bieteninstituut.

Leestijd : 2 min

Heel af en toe wordt in bepaalde percelen een vlekje cercospora gedetecteerd. Droog weer is niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van cercospora.

Op dit moment dient dus geen enkele fungicidenbehandeling te worden overwogen. De symptomen van Pseudomonas zijn nog steeds zichtbaar. Let op dat u deze twee ziektes niet met elkaar verwart.

Het Bieteninstituut raadt aan om percelen te gaan observeren en herinnert er aan dat preventieve fungicidentoepassingen niet rendabel zijn in de bietenteelt.

Behandelingsdrempel

Op dit moment zijn we nog ver verwijderd van behandelingsdrempels, aangezien het percentage bladeren dat door cercospora wordt aangetast varieert tussen de 0 en 1%. Een behandeling wordt alleen overwogen als de behandelingsdrempel voor een van de 4 ziekten is bereikt. Een blad wordt als aangetast beschouwd als ten minste één vlek op het blad wordt waargenomen. De behandelingsdrempels zijn verschillend afhankelijk van de ziekte en de waarnemingsdatum.

Tot 20 augustus geldt een behandelingsdrempel van 5 % aangetaste bladeren voor Ramularia en Cercospora. Voor Witziekte en Roest ligt de behandelingsdrempel op 15 % aangetaste bladeren.

Na 20 augustus verhoogt de behandelingsdrempel voor Ramularia en Cercospora tot 20 % aangetaste bladeren en tot 30 % aangetaste bladeren voor Witziekte en Roest.

Cercospora_Pseudomonas

Pseudomonas

Pseudomonas is een bacterie waartegen geen behandeling moet worden overwogen. De bladeren hebben donkere vlekken en necrose van onregelmatige vorm en grootte (1-6 mm), in het midden grijs van kleur en met een brede, donkere, heldere rand. De randen van de bladeren worden bruin en drogen uit. De ziekte verdwijnt met de terugkeer van droog en warm weer en met de groei van nieuwe bladeren.

Cercospora

Cercospora uit zich in een vroeg stadium door kleine, ronde, grijsachtige vlekken met een donkerbruine tot violet-rode goed afgelijnde rand met in het midden kleine (vergrootglas) zwarte puntjes (sporendragers) met daarop fijne witte haartjes.

Naar KBIVB

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken