Startpagina Akkerbouw

Uitlooptermijnen neonicotinoïden gekend

De Europese Unie heeft zoals reeds eerder berichte op 4 mei 2018 het doodvonnis getekend over de neonicotinoïden. De uitlooptermijnen zijn nu gekend.

Leestijd : 1 min

De uitverkoop datum is 19/9/2018. De opgebruikdatum 19/12/2018.

Enkel in permanente serres blijft het gebruik, zowel als zaadcoating en als bladbehandeling wel toegestaan. Deze teelten moeten wel hun hele leven in de permanente serre blijven, dus de opkweek van planten telt niet.

Het gaat over de actieve stoffen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam. Beter gekend als volgende productnamen in de zaadcoating:

Argento: zaadcoating bij de granen o.a. gerst tegen luizen die de vergelingsziekte veroorzaken. Voor de gerst uitzaai 2018 mag in Vlaanderen nog zaad met Argento verkocht worden tot 19/9/2018 en uitgezaaid worden tot 19/12/2018. Opgepast Wallonië stopt met onmiddellijke ingang met Argento!

Cruiser: zaadcoating bij wortelen tegen luisaantasting en wortelvliegen.

Gaucho en Poncho: zaadcoating bij bieten tegen bietenvlieg en vergelingsziekte door luizen.

Confidor, Bazooka, Cohinor in spruitkool als plantbakbehandeling tegen luizen.

Actara als luisbehandeling in aardappelpootgoed en perenbladvlo in perenbomen.

Vooral de (vroege) luis en vliegbestrijding en bijhorende virusaantasting wordt dus in deze teelten een probleem waar we in volgende jaren oplossingen zullen moeten voor vinden.

De oplossingen waar aan gewerkt worden zijn: Tefluthrin (Force) kan voor vele toepassingen zowel als zaadcoating of als granulaattoepassing in de toekomst een vervanger zijn. Ook lambda-cyhalothrin (Karate Zeon) wordt onderzocht. Cypermethrin (Sherpa) heeft reeds een aantal erkenningen.

De betrokken firma’s werken aan deze erkenningen voor België.

Lieven Van Ceunebroeck

Lees ook in Akkerbouw

Vlaamse overheid voorziet tot 20.000 euro voor projecten die goed zijn voor landbouw én natuur

Milieu Dat landbouw en natuur mekaar kunnen versterken, bewijst de projectoproep ‘Landbouw-Natuur, op zoek naar een win-win’. Tot en met 8 september 2024 kunnen organisaties, verenigingen en bedrijven een project indienen bij de Vlaams overheid dat zowel de natuur als de landbouw ten goede komt. Wie geselecteerd wordt, kan tot 20 000 euro ontvangen voor de realisatie van het project. De oproep is een initiatief van het Departement Omgeving, Agentschap Landbouw en Zeevisserij, de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos.
Meer artikelen bekijken