Startpagina Maïs

Staygreen moet je goed begrijpen

In de handel van maïsrassen wordt ‘Staygreen’ heel vaak gebruikt. Het idee is duidelijk: een groene plant leeft, blijft gezond en produceert nog suikers en dus ook nog voedingsstoffen voor in de maïskuil. “Klopt zeker niet helemaal”, aldus Jolien Swanckaert, die staygreen in haar doctoraat van dichterbij bekeek. Maar dat de staygreen die we zien helemaal niets doet met een plant, dat is ook niet waar.

Jolien Swanckaert nam in haar doctoraat de vergelijkende rassenproeven onder de loep. Heeft het wel nut om rassen die op hetzelfde moment een verschillende rijpheid hebben met elkaar te vergelijken? Tegelijkertijd bekeek ze wat staygreen, ‘blijft groen’, in de praktijk doet. Ook enkele andere hete hangijzers in de rassenbeoordeling ging ze niet uit de weg.

Het ene staygreen is het ander niet

Om over...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Maïs

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken