Startpagina Paarden

Stal het Thiendehof te Zuienkerke

Roland Dewulf (70) en Denise De Cuyper (69) zitten 22 jaar in de trekpaarden. De liefde voor de trekpaarden heeft Roland meegekregen via zijn nonkel Etienne Dewulf uit Uitkerke.

Leestijd : 2 min

In 1996 kochten zij hun eerste paard, de driejarige bruine merrie Pauline van de Sterre (Baron van op den Dijk) bij Theophiel Vermeersch uit Meetkerke. Dit is de stammoeder van hun stal geworden. Maar in de loop van de jaren hebben zij ook verschillende goede merries en veulens gekocht waarmee dan gefokt werd. Aan prijskampen doen ze niet meer mee. Bij hen telt het fokken. “En we kunnen onze veulens nog verkopen”, vertelt Denise met enige fierheid. “En zolang we onze veulens kunnen verkopen, kunnen we blijven fokken.”

Dertig trekpaarden

Op dit moment staan er 30 paarden op stal het Thiendehof: 16 volwassen merries, 13 veulens van dit jaar en 1 jaarling. In 2018 werden op het hof 13 veulens geboren (6 hengstveulens en 7 merrieveulens waarvan 2 bruine, 2 zwarte, 1 vos, 4 blauwschimmel en 4 bruinschimmel).

Veulens van 2018

De lijst met de pas geboren veulens is op zijn minst indrukwekkend: Isaura (Tooske van de Dekkershoef-Marius van Luchteren); Inge (Sofie van achter de kerk-Juul van de Bootdijk); Ivo (Aline van het Thiendehof-Vino van Luchteren); Igor (Roxanne van de Grens-Julles van de Vendoorn); Isolde (Kathy van Luchteren-Juul van de Bootdijk); Isabelle (Miranda van de Zandweg-Juul van de Bootdijk); Ilya (Kathy van de kleine Heide-Juul van de Bootdijk); Ido (Elodie van het Thiendehof- Julles van de Vendoorn); Ilona (Mariek van ’t Keerkenhof- Juul van de Bootdijk); Iwan (Quintana van de Zillegemse Kazerne-Juul van de Bootdijk); Illio (Tine van de Stee- Juul van de Bootdijk); Isidore (Amandine van het Thiendehof-Juul van de Bootdijk) en Isa (Carla van het Thiendehof-Juul van de Bootdijk). De zwarte Juul van de Bootdijk, geboren bij Jozef Colman in Moerzeke, tekent voor het vaderschap van 8 veulens. “Het zijn veulens die goed bewegen”, aldus Denise.

Promotie

“En er komen bij ons vrij veel groepen en verenigingen op bezoek om onze paarden en stallingen te bezichtigen en van naderbij kennis te maken met het trekpaard. Op die manier werken wij mee aan de promotie van het trekpaard”, aldus Roland en Denise die echt gebeten zijn door de trekpaardenmicrobe.

B.L.

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken