Startpagina Paarden

Zangersheide heeft er 41 hengsten bij

Het hengstenbestand van Studbook Zangersheide werd vorig weekeinde sterk uitgebreid. Op de voorjaarskeuring kregen niet minder dan 41 van de 79 aangemelde hengsten groen licht: 27 driejarigen, 8 vierjarigen en 6 oudere hengsten. Een opvallend resultaat dat de Z-opmars illustreert. Bij de voorgestelde hengsten was de springkwaliteit hoog, al was er niet meteen een complete uitschieter aan te wijzen.

Leestijd : 4 min

Het wordt ieder jaar beter”, verklaarde jurylid Heinz Meyer. “Mooie afstammingen en goed voorbereide paarden met springaanleg.” Zijn collega Luc Tilleman verklaarde jonge hengsten de kans te willen geven. “Dat is nu eenmaal het beleid van het Z-stamboek. Er was springkwaliteit en daar moet je dan als jury op inspelen.”

De stamboekleiding wil inderdaad dat de in vrijheid best springende paarden zich kunnen ontwikkelen tot op een leeftijd van vijf jaar. Op dat moment worden ze dan in de maand september opnieuw aan de jury voorgesteld, onder zadel in een parcours. Daar wordt dan over een verdere carrière in de fokkerij beslist. De betere springpaarden komen op deze manier natuurlijk boven drijven is de redenering.

Diverse registraties

Kenmerkend voor ‘Z’ is dat de aangeboden hengsten uit diverse stamboeken komen. Met dertien stuks uit eigen rangen levert Zangersheide het hoogste aantal binnen de groep van goedgekeurde hengsten. KWPN volgt direct met twaalf gelauwerden en BWP met zeven. Uit Westfalen komen drie gelauwerden. Oldenburg en Hannover hebben er elk twee bij en Holstein en Selle Français tenslotte ieder één. Typisch Zangersheide is ook dat de voorstellers uit diverse landen komen. Enkele hengsten kwamen zelfs uit Oekraïne, maar met achttien gekeurde hengsten voorgesteld door Nederlanders zijn onze noorderburen goed voor bijna de helft van de geslaagden.

Baloubet

Met drie goedgekeurde zonen op drie deelnemers werd de troefkaart van de Franse topper Baloubet du Rouet maximaal uitgespeeld. Jaloubet K (mv. Polydor) van Cees Klaver is de volle broer van Taloubet Z. De bruine hengst sloot zijn optreden tijdens de tweede springronde af met een zeer fraaie doorgang door het lijntje. Het nummer 30, Balouto van Paemel (mv. Colman) stamt uit de moederlijn van Cicero van Paemel. De hengst doet nog wat hoekig aan in model maar overtuigde bij het springen en lijkt potentieel te hebben.

Babylone J&F Z (mv. Muscaris d’Ariel) was vrij impulsief maar etaleerde vermogen over het hout. Hij is een van de vier goedkeurde hengsten die geheel of gedeeltelijk in het bezit zijn van Cees van den Oetalaar. Van gewezen wereldkampioen Vigo d’Arsouilles kregen twee zonen een dekbrevet: Olympic C (mv Heartbreaker) en Jamboree S (mv. Carolus II). Cornet Obolensky was met vier zonen hoofdleverancier. Maar het was enkel het nummer 18 Columbus Z (mv. Baloubet du Rouet) die de opdracht tot een goed einde wist te brengen. Columbus Z is in het bezit van Chistian Alhmann en werd vorig jaar reeds aanvaard voor Westfalen.

Certitudes

De vorig jaar op de Hannoveraanse hengstenkeuring geprimeerde schimmel Diaro Gin (Diacontinus x Silvio I) bracht het moeiteloos tot een goed einde. Dat deed ook de reeds in Oldenburg gekeurde Darco for Fun Z en de voor Westfalen aanvaarde Cornet’s Fire Z (Comme Il Faut x Captain Fire). Deze laatste twee vormen met de aanvaarde D’Aganix Z (Dominator 2000 Z x Aganix de Seigneur Z) en Cool Crack Z (Cornado I x Cassini II) het nieuwe kwartet jonge hengsten van Stoeterij Zangersheide. Bij de opvallendste springpaarden behoorde Oklahoma van de Zelm (Kassanov de la Pomme x Querlynet Hero) gefokt bij Koen Geerts. De Selle Français Elexir de Hus (l’Arc de Trioùphe x Fergar Mail) die in januari bij het BWP niet genomen werd, bracht het ditmaal dankzij zijn vermogen tot een goed einde.

Standaard parcours

Vijf hengsten werden genomen na het springen van een standaard parours. De meest in het oog springende daarbij was Davenport VDL, een zoon van Diamant de Semilly uit een Indoctro moeder. De Radstake kreeg kampioenshengst In Between (v. Toulon), die bij het KWPN het verrichtingsonderzoek nog niet heeft afgerond, na een fraai optreden goedgekeurd.

Sportprestaties

Vier hengsten werden gekeurd op basis van hun sportprestaties: Fun Again, El Salvador, Unaniem en A Big Boy. De zevenjarige KWPN-er Fun Again (Indoctro x Burggraaf) doet onder het zadel van Guy Janssen het heel goed in de PAVO-hengstencompetitie . Deze combinatie staat aan de leiding in de tussenstand. In de finale dit weekeinde lonkt de eindzege. El Salvador (Vigaro x Kojak), een achtjarige KWPN-er, wordt internationaal uitgebracht door Annelies Vorselmans. De zestienjarige Unaniem (Numero Uno x Voltaire) - nog een KWPN-er - presteerde op vijfsterrenniveau met Ben Schröder en Athina Onassis. De zeventienjarige A Big Boy (Kannan x Cash) is een BWP-er die ook prestaties op vijfsterrenniveau kan voorleggen. Dat deed hij met Doda De Miranda; nadien kreeg Jesper Romp de teugels in handen.

EVM

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken