Startpagina Paarden

Uw paardenprogramma per dag

Op de Landbouwbeurs van Libramont zijn de paarden en de paardenliefhebbers in hun element. Hoe kan het ook anders met de grote verscheidenheid aan rubrieken zoals demo’s, prijskampen, verschillende rassen die dagelijks aan het werk en te bezichtigen zijn, uitrusting in elke prijsklasse zowel voor liefhebbers als voor professionals … Niets werd aan het toeval overgelaten om de paardenliefhebber een totaalbelevenis te bezorgen. Met ons handig paardenoverzicht van dag tot dag, heeft u dan ook alles bij de hand om uw bezoek te plannen.

Leestijd : 5 min

De Jumping van Libramont

Deze niet meer weg te denken wedstrijd is dit jaar aan zijn 66e editie toe. Het aantal deelnemers is groot, de interesse rond de piste al evenzeer. Tal van grote namen van vandaag behoorden tot de deelnemers van toen. Daaronder ook Eugène Mathy, de huidige voorzitter van de Waalse liga LEWB. De infrastructuur en het comfort van ruiters en paarden evolueerden natuurlijk mee met de tijd en de meerdaagse jumping staat tot ver buiten de grenzen van de provincie Luxemburg bekend om zijn gezelligheid.

Dit jaar is de Jumping van Libramont alweer de afspraak voor elke paardensportliefhebber en wel van donderdag 26 tot maandag 30 juli. Elke dag van 9 tot 18.30 uur wordt er gesprongen over 1.10, 1.20 en 1.30 m. Mis ook zeker de Bekers van Wallonië en interclubs niet.

Vrijdag 27 juli

In de hoefsmederij kan u op vrijdag terecht van 9 tot 18.30 uur. U ontdekt er hoe de vakman paarden beslaat en de hoeven verzorgt. Ook inschrijvingen voor de hoefsmederijschool zijn er mogelijk.

Het Ardens Trekpaard heeft zoals elk jaar zijn eigen stand. De beste exemplaren van het ras worden er permanent tentoongesteld. U maakt er eveneens kennis met de beroepen die gelinkt zijn aan dit paard en met de recreatieve mogelijkheden waar het geschikt voor is. Bezoek dus zeker stand 33H2.11 van 9 tot 18.30 uur.

De prijskampen voor sportpony’s georganiseerd door Studbook SBS/Adeclux starten om 10.30 uur op het jumpingterrein vlakbij de grote piste. Er zijn proeven voor jaarlingen, twee- en driejarige pony’s, alsook voor veulens geboren dit jaar die doorgaan op de graspiste en de Havrincourt-piste.

De Grote Ring ontvangt de eerste paarden om 11.30 uur met een boomsleepdemo door de Commission Européenne du Cheval de Travail, alvorens tal van paardenspektakels op u los te laten: om 12u de show Celia Renard, om 12.30 uur de show van Amandine Verswijvel, om 13 uur treden de Haflingers aan gevolgd om 14.30 uur door het spektakel Anges et Démons des Ardennais Belges. De Quarter Horses staan er om 15 uur, gevolgd om 15.30 uur door Les Traits de la Famenne. Om 16 uur start de show van Ecurie des Iles en om 16.30 uur vieren de Haflingers hun 40e verjaardag. De Quarter Horses komen zich nogmaals aan u voorstellen om 17 uur en Amandine Verswijvel sluit het paardenprogramma af met haar paarden om 17.30 uur in de Grote Ring.

Zaterdag 28 juli

De hoefsmederij is op zaterdag toegankelijk van 9 tot 12 uur. De Ardense Trekpaarden komen volop aan bod in hun vaste stand 33H2.11 van 9 tot 18.30 uur.

Op het jumpingterrein gaat de fokkerijwedstrijd voor sportpaarden van Studbook SBS/Adeclux door. In dit zaterdagse deel, dat van start gaat om 9.30 uur worden de twee en driejarigen verwacht. De paarden worden voorgesteld aan de hand en leggen een proef vrijspringen af in de Havrincourt-piste.

Om 12 uur kan u er de immer gesmaakte show Best of SBS bekijken.

De Grote Ring heeft alweer een uiterst veelzijdig programma voor u klaar. Te beginnen om 10.30 uur met de show van de Haflinger-paarden. Om 11 uur is het tijd voor de demo van Comité Européen du Cheval du Travail. Een heus carrousel met 20 paarden treedt aan om 12 uur, gevolgd om 13.30 uur door de show van de Quarter Horses. Les Traits de la Famenne zijn er weer om 15 uur gevolgd door alweer een carrousel, nu met ‘slechts’ 10 paarden. De 40e verjaardag van de Haflinger wordt gevierd om 16.30 uur en om 17 uur kan u kennis maken met de discipline voltige.

De show Ecurie des Iles is er om 17.30 uur en om 18 uur wuiven les Ardennais Belges u uit met hun show Anges et Démons.

Paarden zijn in alle vormen en kleuren te bezichtigen op de beurs van Libramont. Trekpaarden zijn er al van in het prille begin bij, en zijn ook deze keer opnieuw van de partij.
Paarden zijn in alle vormen en kleuren te bezichtigen op de beurs van Libramont. Trekpaarden zijn er al van in het prille begin bij, en zijn ook deze keer opnieuw van de partij.

Zondag 29 juli

Op zondag ontvangt de hoefsmederij u van 9 tot 13 uur. Er is de permanente tentoonstelling van Ardense Trekpaarden op stand 33H2.11 van 9 tot 18.30 uur.

In de wedstrijdringen valt veel te beleven op zaterdag: wedstrijdring 6 ontvangt van 9 tot 15 uur de prijskamp voor Haflingers terwijl in wedstrijdring 5 op hetzelfde tijdstip de Franches-Montagnes aan het werk zijn. Het Ardens Trekpaard is alweer de grote slokop in wedstrijdringen 1 tot en met 4, met de 84e editie van de nationale wedstrijd en dit van 9 tot 16 uur.

Op het jumpingterrein, meer bepaald de Havrincourt-piste en de naastgelegen graspiste zijn Studbook SBS en Adeclux alweer aan het werk vanaf 9 uur.

Ditmaal treden de mannelijke en de vrouwelijke jaarlingen aan, alvorens er een kampioen gekozen wordt. Daarna is het de beurt aan de mannelijke en vrouwelijke veulens geboren dit jaar. Het Veulenkampioenschap geldt als afsluiter.

In de Grote Ring worden de paardenliefhebbers verwacht om 12.30 uur voor de show Anges et Démons door Les Ardennais Belges.

Om 13 uur volgt het optreden van Caroline (10 jaar) met Le Poste de Coco.

Het paardenprogramma in de Grote Ring vervolgt om 15 uur met de show van de Haflingers, gevolgd door Les Traits de la Famenne. Om 16 uur kan u genieten van een show met bereden en ongeleide paarden Le Dextre des Bayos.

Maandag 30 juli

Van 9 tot 11.45 uur kan u in de Grote Ring terecht voor de 40e editie van de uitsleepwedstrijd Challenge Marc Mousny. In de wedstrijdringen 1 – 6 zijn de Ardense Trekpaarden aan de slag voor hun menwedstrijd. De hoefsmederij is de hele dag open van 9 tot 18 uur voor demonstraties en ook voor inschrijvingen voor de hoefsmederijschool.

U kan ook nog de hele dag langs gaan op stand 33H2.11 voor de permanente tentoonstelling van de beste Ardense Trekpaarden en wel van 9 tot 18.30 uur. Wat paarden betreft is de prijsuitreiking van de uitsleepwedstrijd Challenge Marc Mousny de allerlaatste afspraak in de Grote Ring van 13 tot 16.30 uur.

Laat de Landbouwbeurs van Libramont dus meer dan ooit de paardigste afspraak van uw zomer zijn!

Alle info en laatste details op www.foiredelibramont.be.

PP

Lees ook in Paarden

Fokkerij van Issegem (fam. De Paepe) in Balegem

Paarden Met de bedoeling om minder bekende fokkers van het Belgisch trekpaard hun verhaal te laten doen, trokken we naar het landelijke Balegem bij de familie De Paepe. Vlak naast de lokale stokerij Van Damme ligt de fokkerij van Issegem. Op de laatste Nationale Prijskamp behaalden ze met hun lot van 3 merries een tweede plaats in het kampioenschap bij de loten.
Meer artikelen bekijken