Startpagina Maïs

Gentse wetenschappers ontdekken gen dat zaadopbrengst maïs verhoogt

Wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent hebben een gen (PLA1) ontdekt dat de plantengroei en zaadopbrengst in maïshybriden sterk verhoogt. De resultaten van de serre- en veldproeven worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications, meldt VIB-UGent.

"We zijn erin geslaagd om de biomassa en zaadproductie van maïs beduidend op te drijven door de aanmaak van PLA1 in de plant te verhogen, wat een meeropbrengst van 10 tot 15 pct oplevert, op hetzelfde landbouwoppervlak”, zegt professor Dirk Inzé (VIB-UGent). Wetenschappelijke analyses op celniveau brachten aan het licht dat het PLA1-gen de plantencellen langer in delende toestand houdt, waardoor de duur van de groeifase wordt verlengd. “Planten met het PLA1-kenmerk groeien dus langer, waardoor ze groter worden en meer zaad produceren, wat een meerwaarde kan betekenen voor...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Maïs

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken