Startpagina Varkens

Nieuw filmpje Animal Rights weekt weinig los

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft beelden gepubliceerd uit een Vlaams varkensbedrijf waar kadavers naar een kadaverhok worden gebracht. De organisatie vindt de behandeling “respectloos” en klaagt de uitval op varkensbedrijven aan. Vlaanderen scoort wat uitval betreft Europees nochtans (iets) beter dan het gemiddelde.

Leestijd : 1 min

Volgens de organisatie ligt het gemiddelde uitvalcijfer de eerste weken na de geboorte rond de 12%. Het gemiddelde uitvalpercentage in de Vlaamse vleesvarkenshouderij zou 3,6% bedragen, wat volgens de organisatie “neerkomt op honderdduizenden dieren.”

Animal Rights klaagt ook aan dat Rendac financiële steun krijgt van de Vlaamse overheid voor de ophaling en vernietiging van de krengen. “Zo draait de samenleving mee op voor de gevolgen van het gebrek aan zorg voor dieren in de vleesindustrie.”

De meeste reacties in de lezerscommentaren van de belangrijkste Vlaamse kranten zijn eerder lauw te noemen. Ook in de cijfers blijkt er weinig reden om de uitval in de Vlaamse varkenshouderij als ‘schandalig’ te beoordelen. Uit het antwoord op een parlementaire vraag uit 2015 blijkt dat het totale sterftepercentage volgens de landbouwmonitoringsnetwerken uit Europese lidstaten die gegevens meedelen aan Interpig, op 15% te liggen voor 2014. Uit de boekhouding van Vlaamse vermeerderingsbedrijven die zijn aangesloten bij het landbouwmonitoringsnetwerk van het Departement Landbouw en Visserij blijkt dat in Vlaanderen hier net onder te liggen.

Specifieke oorzaken voor biggensterfte blijken vaak heel bedrijfsspecifiek te zijn. Algemene maatregelen zijn bijgevolg moeilijk.

Lees ook in Varkens

Vakmanschap bij KI Bax rendeert

Varkens Voor de fokwaardeschattingen van dit seizoen werd beer Duiker van het Velpenhof van KI Bax, Weelde (fokker Bavo Vandebroeck, Kortenaken) aangeduid als beer in de kijker.
Meer artikelen bekijken