Startpagina Veeteelt

Groter risico op maïskuilgassen

In de Nederlandse media werden al verschillende incidenten gemeld over gassen uit maïskuilen. Ook in Vlaanderen is dit jaar extra waakzaamheid geboden, waarschuwt Preventagri. Deze gassen kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier.

Leestijd : 3 min

GD Diergezonheid, te vergelijken met DGZ in Vlaanderen, roept op tot voorzichtigheid. In nieuwe maiskuilen kan zich na één dag al silogas vormen. De vorming van het silogas neemt gewoonlijk toe tot de vierde of vijfde dag, daarna neemt de concentratie weer af. En na tien tot veertien dagen zijn de nitreuze gassen meestal verdwenen.

Groter gevaar

Silogas wordt gevormd doordat snel fermenteerbare stikstofverbindingen via nitriet en nitraat worden omgezet in ammonium. Dit ammonium wordt dan langzaam weer gebruikt om bacterieel eiwit te maken. Als er veel stikstof in de mais zit, ontstaat er meer stikstofoxide dan er kan worden omgezet in ammonium en is er sprake van overmatige gasvorming. “Dit jaar zit er door de droogte extra veel niet-omgezette stikstof in de plant. Er is dus dit seizoen een merkelijk groter gevaar op de vorming van kuilmaïsgassen dan andere jaren”, waarschuwt Robin De Sutter van Preventagri.

Zelf doen, brandweer bellen of niets doen?

Silogas is een stikstofoxide en is herkenbaar aan de typische rood-bruine kleur. Het gas is erg giftig en is zwaarder dan lucht; het kruipt als het ware over de grond. DG Diergezondheid raadt aan om silogas voorzichtig te laten wegstromen, maar twee meter weg te blijven van de opening. Bij rood-bruin gas raadt de dienst aan om 10 meter afstand te houden.

Volgens Preventagri daarentegen is het beter om zelf niets te ondernemen en de brandweer in te schakelen. “Gassen als salpeterzuur veroorzaken in een fractie van een seconde zware chemische brandblaren. Je hebt er eigenlijk een chemisch pak voor nodig; het is bijna niet mogelijk om die gassen op een veilige manier te laten ontsnappen. Ook de brandweer zal zich hier zonder chemisch pak niet aan wagen”, aldus De Sutter. Brandweerkorpsen zijn zich steeds meer bewust van het gevaar van silogassen. Preventagri heeft hier ook al advies rond verstrekt in hun richting.

GD Diergezondheid raadt aan om de huisarts te contacteren bij aanraking met het gas of bij inadaming. Als dieren in contact komen met het gas, dient de dierenarts gewaarschuwd te worden. Longklachten kunnen soms pas vele uren ontstaan na inademing van het gas.

Gevaar bij geen gasbult

Overigens betekent de afwezigheid van gasbulten op maïskuilen niet dat er geen probleem is, soms integendeel. “Vaak zijn de situaties nog het gevaarlijkst waar het gas van bij het eerste begin weglekt via een naad of een kleine plek waar de folie niet goed aangesloten is. Als je woonhuis of stal wat lager gelegen is, kan dat gas dan ongemerkt stromen naar het diepste punt en zich daar opstapelen”, aldus Robin De Sutter.

Een optie is om helemaal niets te doen. “Maar dan kan de druk zo hoog oplopen dat de plastic loskomt en krijg je alle gassen ineens”, schat De Sutter in. “Beter is om de brandweer te bellen.” Volgens Pype Agro & Geotextiles daarentegen zouden maïskuilgassen zelfs een positieve werking op de bewaarbaarheid van de bovenste laag van de kuil kunnen hebben, op voorwaarde dat er een gasdichte vacuümfolie gebruikt wordt. “Het zijn namelijk die gassen die ervoor zorgen dat de folie aan de kuil gezogen wordt”, aldus Edward Pype. “De ontstane gassen zijn inderdaad giftig, maar wel essentieel tijdens het inkuilproces.” Een scheurende folie vreest Pype niet. “Loskomen kan, maar goed vastmaken is de oplossing. Silozakken verdienen daarbij de voorkeur op autobanden.” Die laatste piste – van eventuele positieve effecten op de bewaarbaarheid van de kuil zelf - kon Preventagri echter niet bevestigen of ontkennen.

IDC

Video: Pype Agro

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken