Startpagina Akkerbouw

Maïs is meer dan rijp genoeg om te hakselen

Eind verleden week zijn zoals de voorgaande weken opnieuw stalen genomen op de proefvelden in het LCV netwerk voor de opvolging van de afrijping van de silomaïs.

Leestijd : 2 min

De staalnames op de proeflocaties lopen hier en daar naar hun einde toe want veel proefpercelen zijn momenteel rijp of overrijp of al geoogst. De meeste locaties zitten momenteel boven de 32% DS. Als de kolven, zoals op de meeste plaatsen dit jaar, iets kleiner zijn, zijn dat reeds DS waarden om aan inkuilen te denken.

De drogestof percentages gaan bovendien snel de hoogte in. Afgelopen week waren er individuele veldjes die met meer dan 6% stegen. De gemiddelde stijging op weekbasis was eerder 2 tot 3 procent.

Hoewel er nog vrij veel hakselmaïs op het veld staat (voornamelijk in het westen en noorden van het land) is de meeste maïs nu meer dan rijp genoeg om te hakselen. Door de grote variatie in drogestof van perceel tot perceel (maar vaak ook in eenzelfde perceel) is het moeilijk om een goed tijdstip te vinden om alles in optimale omstandigheden tegelijk te oogsten.

2018_8_30 grafiek

Indien een oogst op 2 tijdstippen geen optie is, is het beter om iets te vroeg dan iets te laat te oogsten. Als men de droogste en minst goede percelen eerst oogst (zodat ze zich onderaan de kuil bevinden) en de natste percelen het laatst zal men de meeste sapverliezen kunnen opvangen in de onderste laag en zal ook de aandrukking van de droogste maïs beter verlopen.

J.Depoorter(Cipf), namens LCV

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken