Dossier

Droogtemaatregelen in West-Vlaanderen verlengd

Droogte

In West-Vlaanderen blijven alle droogtemaatregelen van kracht. Enkel voor de Mandel en de Gaverbeek is captatie opnieuw toegelaten. Gouverneur Carl Decaluwé rekent erop dat de waterinname er doordacht gebeurt. De voorspelde neerslag laat op zich wachten. De waterkwaliteit daalt verder en almaar sneller, vooral in het IJzerbekken.

Landbouwers die zich met hart en ziel inzetten voor hun product en die door onvoorziene omstandigheden hun oogst verloren zien gaan, hebben recht op een correcte en snelle schadevergoeding, zegt de Open Vld-minister.

Vlaamse landbouwers krijgen bijna 31 miljoen schadevergoeding voor droogte van 2018

Droogte

Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters (Open Vld) heeft zopas de uitkering mogelijk gemaakt van de schadedossiers ten gevolge van de droogte in de lente en zomer van 2018. In totaal gaat het om 1.757 definitief goedgekeurde dossiers, goed voor 30,766 miljoen euro.

Extra bufferbekkens kunnen een oplossing bieden in tijden van droogte.

Project ‘Aqualitatieve Mechelse Groenteregio’ zoekt oplossingen voor waterproblematiek in land- en tuinbouw

Droogte

Hoe kan de land- en tuinbouwsector uitdagingen als droogte en wateroverlast het best aanpakken? En welke vormen van samenwerkingen kan je daarvoor opzetten? In het plattelandsproject ‘Aqualitatieve Mechelse Groenteregio’ gaat de provincie Antwerpen met een hele reeks partners in 6 gemeenten (Putte, Duffel, Sint-Katelijne-Waver, Kontich, Rumst en Lier) op zoek naar vernieuwende oplossingen: van de uitkoppeling van alternatieve waterbronnen tot de inrichting van overstroombare zones.

Het onderzoek legt voor het eerst een verband tussen zuidelijke droogte en hittegolven in Europa.

Verband aangetoond tussen zuidelijke droogte en extreme hittegolven in Europa

Droogte

Hittegolven komen steeds vaker voor en worden intenser. Alleen al deze zomer is Europa getroffen door twee extreme hittegolven. Onderzoekers van de Universiteit Gent en Wageningen University & Research hebben nu een verband aangetoond tussen dit soort hittegolven en droogte in zuidelijke gebieden waar de wind vandaan komt.

Watercaptatieverbod in West-Vlaanderen wordt verlengd

Akkerbouw

Het captatieverbod in de provincie West-Vlaanderen wordt verlengd. Dat besliste het provinciaal droogteoverleg dinsdag. Sinds het droogteoverleg van 10 juli waren er beperkende maatregelen van kracht voor het oppompen van water. Die blijven nu dus gelden, zo maakte de provinciegouverneur bekend.

ABS: "Extreme hitte voorbij, problemen voor onze landbouwers echter niet"

Droogte

De extreme hitte van vorige week is gelukkig voorbij en in het voorbije weekend viel er eindelijk op veel plaatsen gezapige regen die goed in de grond kan dringen. Maar hiermee zijn de ontstane problemen voor onze Vlaamse land- en tuinbouwers niet van de tafel geveegd. Dagelijks krijgen wij signalen van boeren die schade hebben door de hitte en droogte. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) klopte daarom aan bij Vlaams minister Koen Van den Heuvel met de zeer dringende vraag om snel maatregelen te nemen.

De Commissie dringt er bij de lidstaten op aan om de meest actuele informatie over de droogte door te sturen.

Europese Commissie steunt landbouwers bij droogte

Droogte

De Europese Commissie heeft twee maatregelen genomen om de landbouwers te steunen in hun strijd tegen de droogte. Donderdag meldde de Boerenbond al dat er veel schadegevallen worden gemeld bij onder meer de telers van aardappelen en van fruit.

Deze hitteperiode mag echt geen weken meer duren, zegt Saenen.

Boerenbond: "Hitte op dit ogenblik groter probleem voor landbouw dan droogte"

Akkerbouw

"De hitte vormt op dit ogenblik een groter probleem voor de landbouw dan de droogte, waar een aantal boeren zich, onder meer dankzij de gratis leveringen van gezuiverd water door Aquafin, beter op hebben kunnen voorbereiden. Vanuit heel Vlaanderen wordt op dit ogenblik schade gemeld aan aardappelen. Voor het fruit verschilt dat van regio tot regio. Ook nieuwe aanplantingen hebben in deze hitte geen kans om te overleven." Dat zegt Vanessa Saenen, woordvoerster van de Boerenbond.

Door de extreme hitte is diertransport volgens Animal Rights niet verantwoord.

Animal Rights wil verbod op diertransporten wanneer het te warm is

Droogte

Animal Rights wil dat de regering actie onderneemt om dierentransporten op zomerse dagen te verbieden. De dierenrechtenorganisatie filmde woensdagnamiddag vrachtwagens die bij slachthuis Porc Meat in Zele werden gelost en zag hoe onder het losplatform overleden varkens lagen. Porc Meat ontkent misstanden. De dieren zouden zijn afgemaakt door de FAVV.

Door de droogte moet de landbouwer soms overschakelen op leidingwater als drinkwater voor koeien.

Captatieverbod in West-Vlaanderen sterk uitgebreid: oplossing voor getroffen veeboeren nodig

Veeteelt

De zomerdroogte houdt aan. Door de extreme hitte dalen de peilen van de waterlopen sneller en vermindert de waterkwaliteit almaar meer. Daarom wordt het captatieverbod in West-Vlaanderen verder uitgebreid. Vanaf vandaag kan er enkel nog water worden gecapteerd uit de bevaarbare waterlopen en de onbevaarbare waterlopen van de Oostkustpolder en de Nieuw polder van Blankenberge, mits de nodige vergunning. Het captatieverbod geldt ook voor alle afgesneden meanders van de Leie en de Schelde. Het eerder ingesteld captatieverbod voor alle waterlopen van de IJzer blijft.

Het Departement Landbouw en Visserij geeft tips om duurzaam om te springen met water.

Aanhoudend droog weer: gebruik het beschikbare water met verstand

Akkerbouw

Door de aanhoudende droogte besliste de droogtecommissie op 18 juli om het alarmniveau op te schalen naar niveau 2 (code oranje). Ga dus zeker verstandig, oordeelkundig en efficiënt om met het beschikbare water. Gebruik zoveel mogelijk alternatieve waterbronnen in functie van de toepassing op uw bedrijf.

Oppompverbod op kanaal Ieper-IJzer volledig ingetrokken

Droogte

Het captatie- en recreatieverbod op het kanaal Ieper-IJzer wordt nu ook ingetrokken in de zone tussen Boezinge-Dorp en Boezinge-Sas. Dat meldt provinciegouverneur Carl Decaluwé dinsdag. Goed nieuw voor de landbouwers die nog altijd elke druppel water goed kunnen gebruiken.

Duitse tankwagens brengen duizenden liters drinkwater naar België

Akkerbouw

De droogte heeft in de Eifel tot ongewoon grensverkeer geleid. Dagelijks brengen tankwagens duizenden liter drinkwater van het Duitse Monschau naar het Belgische Bütgenbach.

Ministerraad wapent landbouwers tegen fiscale gevolgen van extreem weer

Wetgeving

Landbouwers die getroffen zijn door extreme weersomstandigheden of erg lage prijzen, zullen hun fiscale verliezen kunnen verrekenen met de winsten van vorige jaren, in plaats van met toekomstige winsten. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag 5 oktober beslist.

West-Vlaanderen heft captatieverbod onbevaarbare waterlopen op

Droogte

Het captatieverbod op de West-Vlaamse onbevaarbare waterlopen is ingetrokken. Dat meldt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé donderdagnamiddag na een evaluatie.

Vlaamse regering laat marktstudie uitvoeren naar weersverzekering voor landbouwers

Akkerbouw

De Vlaamse regering gaat na of er binnen de verzekeringssector interesse is om landbouwers een "brede weersverzekering" aan te bieden, die schade door extreme weersomstandigheden zou vergoeden. Dat zei minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement.

Europees project wil met adaptatiemaatregelen waterschaarste voorkomen

Akkerbouw

Deze maand gaat het Europees project Prowater van start. Dit grensoverschrijdende Interreg-project zal de komende vier jaar projecten uitvoeren in Vlaanderen, Nederland en Engeland die ons beter moeten wapenen tegen droogte en overstromingen.

In aardappelen is doorwas, loofdoding en de strategie richting bewaring een zorg.

Wat na de droogte en hitte op het veld?

Akkerbouw

Ondertussen werd beslist dat de zomer van 2018 uitzonderlijk droog was, en dit net als deze van 2017 in aanmerking komt als landbouwramp. Voor diegene die te jong waren om zich van 1976 iets te kunnen herinneren is er nu dus 2018 als referentie voor een zeer droge (landbouw)zomer.

Graszaad als akkerbouwteelt bij schadevergoeding

Akkerbouw

Agrisemza heeft voor alle vermeerderaars van graszaad aan het Departement van Landbouw gevraagd om graszaad te behandelen als een akkerbouwteelt bij de berekening van de schadedrempel ,en om deze oppervlakte niet mee te nemen in de totale oppervlakte grasland op een landbouwbedrijf.

De combinatie Italiaans raaigras en bladrogge bleek een hoge productie te hebben in de demoproef.

Welke (mengsels) van groenbedekkers zijn het best geschikt om te maaien?

Akkerbouw

De uitzonderlijke droge en warme weersomstandigheden van voorbije weken leggen enorme druk op de ruwvoervoorraden. Sinds juni kon er immers geen gras meer geoogst worden en ook de maïsopbrengst ligt duidelijk lager dan normaal.