Startpagina Paarden

Ghlin 2018: goed bloed kan niet liegen!

Dit jaar verliep de grote fokkerijwedstrijd georganiseerd door Ahecs in Ghlin in opperbeste omstandigheden met 350 concurrenten aan de start van de proeven voor veulens, jaarlingen en twee- en driejarige paarden. En het weekend hield woord met een feilloze organisatie en een hoogkwalitatieve deelname.

Leestijd : 3 min

Dat benadrukte ook Nicolas Boudrenghien, als een van de stuwende krachten van deze meer dan ooit niet te missen afspraak van de Belgische fokkerij: “De taak van de jury was helemaal niet makkelijk en de gemiddelde kwaliteit van de deelnemers lag zo hoog dat de jury de nodige moeite had om sommigen een plaats toe te kennen. Bijvoorbeeld, bij de tweejarigen, waar de Kampioen bevestigt met meer dan 89 % van de punten en waar de vierde plaats ingepikt wordt door niet minder dan drie ex-aequo, die goed waren voor scores van meer dan 86 %”.

Duwtje in de rug

Voor deze eerste analyse blijven we even stil staan bij de categorie veulens optie springen, die 73 veulens geboren dit jaar, groepeerde. 44 van hen werden bij hun geboorte bij het SBS ingeschreven en kregen hun inschrijving voor de wedstrijd aangeboden door het Studbook.

Dit initiatief, eerder aan de orde ter gelegenheid van de wedstrijd in Libramont, blijkt een mooi duwtje in de rug te zijn voor de fokkers om deel te nemen aan de fokkerijwedstrijden. Deze wedstrijden zorgen niet alleen voor een confrontatie, maar ook voor een vergelijking met de concurrentie. En dan hebben we het nog niet gehad over de opgedane ervaring, die op zich al vruchten afwerpt. Hieromtrent zal het niet Mathilde Van Quickelberghe zijn die ons zal tegenspreken, als fokster van Ma Chance Du Vert Pignon (Greco Sitte/Ugano Sitte), Waals veulenkampioene 2018 met een score van 83.8 %. En dit juist geteld twee jaar na de kroning in dezelfde categorie van haar volle broer Krak Du Vert Pignon, Waals veulenkampioen in 2016!

Opmerkelijke podia

In de andere reeksen weerhouden we de podia van Little De Pre Des Saules, alweer een product van Greco Sitte, ditmaal uit een merrie van Babylis de Ste-Hermelle, geboren bij Julie Destrebecq te Mainvault – en London De Bellignies (Diamant de Bellignies/Ugano Sitte – fokker: C. Michez te Beloeil) bij de jaarlingen. Ook de titel van eerste reservekampioene bij de tweejarigen voor titelvoerend Belgische kampioene Kaliopee Du Saint-Chene (Vigo d’Arsouilles/Ugano Sitte – fokkers: T. Quinet & J-C. Seny te Ham-sur-Heure) blijft ons bij, net als de titel van eerste reservekampioen bij de driejarigen voor Jiosko Sitte (Ogano Sitte/Clinton – fokker: Horse of Belgium te Pipaix), zoon van de internationale prestatiemerrie Ustina Sitte (E.O.) (Clinton/Parco) en volle broer van de SBS-geboren en gekeurde hengsten Baltik Sitte en Dayton Sitte.

Kortom, de leden van AHECS schonken ons alweer een schitterend concours, hetgeen werd toegejuicht door de deelnemers, het publiek, alsook de sponsors en partners van het event.

Nog groter

“Wij hopen volgend jaar nog beter te doen en kleine details bij te schaven, net deze die van een klein concours een groot concours maken”, licht Nicolas Boudrenghien toe. “Maar met 350 deelnemende paarden over een weekend, waarvan er 200 sprongen alleen al op zaterdag, willen we een nieuw concept doordrukken dat ons toelaat om een nog grotere deelname in de toekomst te kunnen beheren.”

PB

Lees ook in Paarden

Op bezoek bij een kleine, gedreven fokker: Stal van ’t Hof te Moerzeke van Andreas Van Geyte

Paarden Ik ontmoette Andreas vorige zomer als voorzitter van de jury op het laatste Vlaams Kampioenschap. Hij is bestuurslid van de VFBT, maar vooral een gedreven fokker van het Belgisch trekpaard. Hoewel hij deelnemer is aan het nationaal kampioenschap merries, dingt hij met zijn trekpaarden niet alleen mee aan keuringen, maar labeurt hij er ook mee op de omliggende akkers, zowel van hemzelf als van (meestal oudere) landbouwers in de buurt.
Meer artikelen bekijken