Startpagina Akkerbouw

Stilstaan bij het maïsteeltseizoen met Limagrain

De nabespreking van de teelt van wintergranen die Limagrain bracht tijdens haar najaarsontmoeting met vakpers en officiëlen brachten we u reeds. Ook maïs stond toen op het programma.

Leestijd : 2 min

Productmanager voedergewassen, Walter Vervoort, gaf ons toelichting bij het afgelopen maïsseizoen, dat gekenmerkt werd door een nooit geziene noodoogst begin augustus.

Allereerst bemerkte Walter dat er dit jaar wat later gezaaid is vanwege de lange, natte winter, maar ook doordat er dit jaar laat (Italiaans) raaigras is gemaaid en ingekuild. Het probleem is dat dit gras met te veel water uit de bodem gaat lopen, dat eigenlijk nuttig is voor de maïs.

Doorgaans is de maïs zeer snel opgekomen en had hij weinig nood aan diepe beworteling. Dit leidde tot dunne stengels en vormde de basis voor de legering die deze zomer optrad. Volgens Walter is het voorkomen hiervan soms rasafhankelijk, maar meestal niet. Maïs met kolf legerde harder dan deze zonder kolf. Deze gedroeg zich zoals riet en heeft veerkracht om terug recht te komen.

Starcover

Limagrain kan zijn maïsrassen leveren met een innovatieve biologische zaadcoating. Deze wordt Starcover genoemd en moet voor meer én betere wortels zorgen. Dit gegeven zorgt ervoor dat er meer nutriënten opgenomen kunnen worden en de groeistart meer optimaal verloopt. Proefveldwerking van Limagrain wijst uit dat de zaadcoating voor extra opbrengst (zowel kuil- als korrel) zorgt zowel in een nat voorjaar (2016) als in een droog voorjaar (2017 en 2018). Finaal zorgt de Starcover-zaadcoating voor een hoger financieel rendement, door meer eigen ruwvoeder per hectare maïs en uiteindelijk een hogere melkproductie per hectare maïs.

Hydraneo

Inspelend op de droogte die we gekend hebben, screent Limagrain sinds 2010 op 120 locaties de droogtetolerantie van al zijn rassen in verhouding tot klimatologische gegevens. Het ras krijgt dan een droogtetolerantie-index mee. De variëteit LG 30.215 was het eerste Hydraneo-ras in het LG-gamma en heeft ook bij een grote droogte een hoog rendement. Het ras is er voor silo, maar ook als droge korrel en als ccm met een laag mycotoxinegehalte.

Nieuwigheden

Qua nieuwigheden binnen het Limagrain-gamma kunnen we het ras LG 31.205 melden. Het is zowel een silo- als korrelmaïs met een hoge voederwaarde die komt van zijn zetmeel en celwandverteerbaarheid. Het ras heeft het uiterlijk van een ras met Fao 230, maar de vroegheid van een Fao 200. Hierdoor kan het zowel na gras of ook als eerste vrucht gezaaid worden.

Een andere nieuwigheid betreft de introductie van het ras LG 30.258. Uit proeven van de voorbije jaren kwam een top korrel- en kuilopbrengst naar voren.

TD

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken