Startpagina Akkerbouw

Maïsrassendemo Syngenta

Vorige week brachten we het verhaal waar Syngenta de problematiek van maïskopbrand aankaartte.

Leestijd : 1 min

Naast het proefveld waar onderzoek werd gedaan naar deze ziekte bezochten we op een tweede locatie Syngenta’s demoveld, waar een mooie waaier aan rassen was uitgezaaid.

Een voorname groep uit dit aanbod wordt gevormd door de PowerCell-rassen. Deze combineren een goed opbrengstniveau met een goede plantverteerbaarheid. Typisch voor deze rassen is dat het blad groen blijft tot aan de oogst en dat de kolf vroegrijp is. Dit biedt oogstflexibiliteit en vroeg veel bestendig zetmeel. Powercell-rassen zijn o.a. SY Skandik, SY Madras, SY Fanatic, SY Gordius en SY Energetic.

Hiernaast werden nog eens de mengsels onder de aandacht gebracht. Rassen die visueel en qua genetica goed bij elkaar passen worden hier in een mengsel gestoken. Dit biedt meer oogstzekerheid voor de boer.

Opgemerkt moet worden dat het een prachtig demoveld was met metershoge maïs die een ‘roestig’ kleurtje had. Dit blijkt te komen uit het ijzer dat in het grondwater zit waarmee beregent is. Naast visueel een iets minder aantrekkelijk kleurtje, blijkt dit verder geen gevolg te hebben.

TD

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken