Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe getrokken kunstmeststofstrooier bij Kuhn

Kuhn breidt het aanbod kunstmeststrooiers verder uit met een getrokken model, nl. de Axent 100.1 die een tankinhoud van 9.400 liter heeft en een max. nuttig laadvermogen van 10.400 kg.

Leestijd : 2 min

Een opmerkelijk punt zit hem in het EMC-systeem: onafhankelijke dosismodulatie op elke schijf met steeds een 100% dosering op elke kant. Om de seconde is er een afzonderlijke afstelling van de linker- en rechterstrooischijf in functie van het aandrijfkoppel gemeten op elke strooischijf.

De Axent 100.1 is een modulaire machine. Twee strooi-inrichtingen zijn beschikbaar, namelijk de Axis Power Pack en de Lime Power Pack. Ze kunnen via een snelwisselsysteem in minder dan 10 minuten gemonteerd worden. Het Axis PowerPack strooit nauwkeurig gekorrelde kunstmest op een werkbreedte van 18 tot 50 m.

Het Lime PowerPack is uitgerust met zware schijven met een diameter van 700 mm en is geschikt voor het strooien van grondverbeteringsmiddelen: kalk, natte bulk, organische kunstmeststoffen (pellets)… met een hoge dosering op een maximale werkbreedte van 15 m. De dosering kan oplopen tot meerdere ton per hectare waarbij de snelheid van de transportband varieert in functie van de rijsnelheid.

Om de manoeuvers op de kopakkers te vergemakkelijken, om gewasschade te beperken of om de performantie van de machine te verbeteren op hellingen, kan de Axent uitgerust worden met een gestuurde as. Het Trail Control-systeem maakt gebruik van een gyroscoop die op de tractor geplaatst wordt om de positie van de wielen bij te stellen.

De hydropneumatische ophanging van de dissel verbetert het comfort op de weg en op het veld.

De hydraulische centrale stuurt de aandrijving van de strooischijven, de transportband en de doseerschuiven. Deze centrale wordt aangedreven door de aftakas tegen een toerental van 750 omw/min wat het brandstofverbruik van de tractor vermindert. Aangezien er geen enkel oliedebiet vereist is, is deze centrale compatibel met middelgrote tractoren of tractoren met een laag hydraulisch debiet.

Voor het strooien in geren is er het Varispread Dynamic-systeem. Dit systeem is voorzien op alle kunstmeststrooiers Axis serie 2 en de kunstmeststrooiers Axent 100.1 die uitgerust zijn met de nieuwe elektrische cilinders voor de sturing van het valpunt. Varispread Dynamic past de projectiezone traploos aan. Het gaat hierbij niet om een regeling van de secties, maar wel over een traploze aanpassing van de strooibreedte. Het beheer van geren en overlappingen is nu nog nauwkeuriger.

Meer info: Packo NV, Torhoutsesteenweg 166, 8210 Zedelgem, tel. 050/25.00.10, www.packoagri.be.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken