Startpagina Actueel

5 boerinnen winnen ‘Innovation Award for Women Farmers’

Eerder deze week zagen vijf dames zich bekroond met de ‘Innovation Award for Women Farmers’. Europese ‘boerenbond’ Copa organiseerde die voor de vijfde keer, met steun van het Oostenrijkse voorzitterschap, DG Agri en diergeneesmiddelenfederatie AnimalhealthEurope.

Leestijd : 2 min

Met de award brengt de organisatie innovatieve projecten van Europese vrouwen in de landbouwsector voor het voetlicht. De organisatie stelt dat 30  % van de Europese boerderijen geleid worden door vrouwen. Dat doet landelijke gemeenschappen veel deugd, vindt ze. De 35 projecten die de organisatie in totaal wil promoten zijn daar het levende bewijs van.

Lotta Folkesson, voorzitter van Copa's vrouwencomité, zei het volgende: “Deze editie toonde veel interessante en gediversifieerde projecten die bewijzen dat wanneer je vrouwen ondersteunt, dat ten goede komt aan de landelijke omgeving, de landbouw, de economie en de hele maatschappij. Voor ons is het duidelijk: de landbouw heeft meer vrouwen nodig!”

Op de website van Copa vindt u de 35 deelnemende projecten. De vijf winnaressen zijn Nienke Koumans (Frankrijk), Magdalena Wegiel (Polen), Sandra Quarantini (Italië), Christina Bauer (Oostenrijk) en Judy Kerkhofs-Roozen (Nederland).

Christina Bauer uit Oostenrijk geeft les en heeft een blog over bakken met regionale granen. De organisatie looft hoe ze consumenten bewust maakt rond landbouwproducten en hun koop- en eetgewoonten op die manier beïnvloedt.

Judy Kerkhofs-Roozen uit Nederland heeft een bijzondere zorgboerderij. Niet alleen biedt ze een werkplaats aan 25 werknemers met een handicap, ze voorkomt ook nog eens voedselverspilling, verkort de voedselketen, reduceert kosten en verhoogt efficiëntie en transparantie.

Nienke Koumans uit Frankrijk produceert 26 verschillende soorten roomijs onder de merknaam Marguer’Ice. Vorig jaar verkocht ze er 20.000 L van, onder meer aan supermarkten. Ze werkt met de melk van haar 100 koeien en niets dan natuurlijke ingrediënten.

MarguerIce

Sandra Quarantini teelt planten waar je natuurlijke kleurstof uit kan halen. Die verkoopt ze via haar start-up ColorOff. Ze geeft er ook lessen en workshops rond. Haar favoriete kleur, geel, haalt ze uit de plant Reseda luteola, ook wel wouw genoemd. Ze werd gekozen omdat ze de natuur respecteert en nieuwe, duurzame consumptiemodellen promoot.

coloroff1

Magdalena Wegiel uit Polen ten slotte kweekt forel, met aandacht voor de culinaire traditie erachter.

DC

Lees ook in Actueel

Startschot zevende editie Week van de Korte Keten bij Bilzense aspergehoeve

Korte Keten Het startschot van de zevende editie van de Week van de Korte Keten (18-26 mei) werd donderdag 16 mei gegeven op de Bilzense Aspergehoeve Hertenveld. In het bijzijn van de minister van Landbouw en de gedeputeerde voor Landbouw en Platteland van de provincie Limburg werd een overzicht gegeven van de meest recente stand van zaken in de korte keten in Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken