Startpagina Varkens

Gaia wil geen kooien meer voor zeugen

Om de vaak kleine kooien voor dieren in de Europese veehouderij aan te klagen, heeft GAIA dinsdag/vandaag vijftig metalen kooien met een elektrische zaag in stukken gezaagd op het Albertinaplein in Brussel. Met de symbolische actie geeft de dierenrechtenorganisatie de aftrap van haar nieuwe campagne "Stop de kooien", die deel uitmaakt van een Europees initiatief gesteund door ruim 130 organisaties. Doel is om de kwestie op de agenda van de Europese Commissie te zetten.

Leestijd : 2 min

"We willen echt dat er gekapt wordt met die kooisystemen, die dieronwaardig en dieronvriendelijk zijn, en voor verschikkelijk leed zorgen bij miljoenen dieren in de hele Europese Unie", legt voorzitter Michel Vandenbosch uit. "Het gaat om miljoenen legkippen en vleeskonijnen, kwartels, eenden en ganzen, maar ook om bijvoorbeeld varkens. Zeugen die in kraamkooien worden gehouden, kunnen onmogelijk doen aan normaal zorggedrag voor hun biggen. Ze kunnen amper bewegen en worden vastgehouden tegen de grond." (sic!).

Volgens GAIA worden in Europa elk jaar 370 miljoen dieren in kooien gekweekt, terwijl het voor België om ongeveer 4,5 miljoen dieren - vooral kippen - gaat. "Zo wordt 39 procent of 3,7 miljoen van alle Belgische hennen nog steeds in verrijkte kooien gehouden", klinkt het. Opgesloten dieren hebben amper bewegingsruimte en ontwikkelen vaak "abnormaal dwangneurotisch gedrag". Doel van actie is om in minstens zeven lidstaten van de Europese Unie in totaal 1 miljoen handtekeningen te verzamelen. "Als we daarin slagen, dan is de Europese Commissie verplicht om zich over de kwestie te buigen", zegt Vandenbosch. "In België mikken we op minimaal 20.000 handtekeningen."

Wat dierenwelzijn betreft is ons land evenwel voorloper. Voor vleeskonijnen was Gaia bijvoorbeeld één van de partners om de vervanging van konijnenkooien door verrijkte parken van de grond te krijgen, een primeur in Europa. Ook de omschakeling van zeugen in kooien naar zeugen in groepshuisvesting tijdens de dracht gebeurde sneller dan elders in Europa.

Er loopt onderzoek naar het houden van zeugen in kraamstal zonder kooi, maar het doodliggen van biggen is daarbij een groot probleem. Varkenshouders die de zeug loslaten in de kraamstal, moeten doorgaans nog altijd een hogere biggensterfte aanvaarden.

Naar: Belga

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken