Startpagina

Vier vragen aan François Ongenaert

Leestijd : 1 min

François Ongenaert weet heel goed waarom hij samenwerkt met Pomona. “We moeten consumenten en producenten terug bij elkaar brengen. Consumenten weten niets meer af van hun voeding. Daardoor gaat er van alles mis. Supermarkten kunnen consumenten wijsmaken wat ze willen. Pas wanneer consumenten echt weten hoe het gaat, mee beslissen en zich mee verantwoordelijk voelen, kan de landbouw zich herstellen. Nu gaat het gewoon slecht in de landbouw.”

“Consumenten ondersteunen de landbouw pas als ze mee beslissen en zich mee verantwoordelijk voelen”, vindt boslandbouwer François Ongenaert.
“Consumenten ondersteunen de landbouw pas als ze mee beslissen en zich mee verantwoordelijk voelen”, vindt boslandbouwer François Ongenaert. - DC

Naast het naburig stuk grond dat Pomona aankocht, is het bedrijf afkomstig van François. Hoe zit dat dan met eigendom? “De aandeelhouders zijn ook mede-eigenaar van het bedrijf. Momenteel ben ik de grootste aandeelhouder natuurlijk, maar dat gaat evolueren. De hele boerderij zal stilletjesaan onder de coöperatie komen. Nu is dat alleen nog maar de groentetak.”

En zijn kinderen dan? “Mijn zoon doet iets met computers en mijn dochter is eerder geïnteresseerd in de verwerking van voeding dan in de productie ervan. Ze willen beiden dat het bedrijf verder gaat, met boslandbouw en duurzame teelt. Via Pomona heb ik sowieso opvolging. Wie weet leidt mijn dochter later wel de verwerkingstak. Die komt er zeker.”

Zijn collega voor de groenten, Koen, verlaat Pomona. Hoe lang wil hij blijven? “Ik ben al 54, maar nog lang niet van plan om te stoppen hoor. Ik doe nog wel 20 jaar verder. Voor mij betekende de samenwerking met Pomona een nieuwe start. Ik begin dus eigenlijk nog maar pas (lacht).”

Lees ook in

Meer artikelen bekijken