Startpagina Akkerbouw

Boer&Bunder brengt Vlaamse percelen in kaart

Boer&Bunder is vanaf 31 oktober ook beschikbaar in Vlaanderen. Het opendataplatform werd in Nederland al in 2015 gelanceerd en heeft volgens de maker dagelijks duizenden gebruikers. Met het programma kunnen landbouwers maar ook loonwerkers, makelaars en rentmeesters direct zien welke eigenschappen een landbouwperceel heeft.

Leestijd : 2 min

Alle circa 693.000 hectare landbouwgrond in Vlaanderen zijn in kaart gebracht. Boer&Bunder is een product van Dacom Farm Intelligence, een Nederlands IT-bedrijf dat naam maakte als producent van bodemvochtsensoren en analyseprogramma’s voor watermanagement. De gegevens kunnen via WhatsApp of e-mail direct worden doorgestuurd. In Vlaanderen zal zowel een gratis applicatie in de markt worden gezet, als een ‘Pro-versie’ die € 150 per jaar kost.

De gratis versie van Boer&Bunder Vlaanderen toont de perceelskenmerken van 2018 en bevat meer informatie over de grondsoort, het natuurbeheer, de groei via satellietbeelden en een hoogtekaart van 2001. De Pro-versie toont ook onder meer de teelthistoriek tot en met 2008, de kadastrale kaart, kadastergegevens met de eigendomssituatie onder de percelen en de hoogtekaarten van 2014.

Ook op landelijk niveau kunnen bepaalde data bekeken worden: grondsoorten, perceelslaag, grondwaterbescherming, hoogtekaart, kadastrale kaart, Natura 2000, focusgebieden nitraat en erosiegevoeligheid. Toen de app gelanceerd werd in Nederland, was dit voor landbouwers soms confronterend omdat een grote hoeveelheid gegevens ‘op straat liggen’. Alle gegevens zijn echter al openbaar.

Daarnaast is het mogelijk om te switchen tussen Google Maps, OpenStreetMap, Luchtfoto 2018, Luchtfoto 2017 en Luchtfoto 2013-2015. Er is volgens Dacom een uitgebreide zoekfilter, waarmee in meer dan 500.000 percelen in Vlaanderen kan worden gezocht naar velden met specifieke kenmerken. Per perceel kunnen data in de vorm van een perceelrapport in pdf-vorm worden gedownload. Meer informatie is zichtbaar op www.boerenbunder.be.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken