De geschiedenis van hop rijkt ver terug in de geschiedenis, maar door de grote vraag werd Saaz hop, Zatecky chmel in het Tsjechisch, pas een uniek en kostbaar goed aan het eind van de 16e eeuw. Tijdens de 18e eeuw werd Saaz hop, dat bestaat uit een groep van fijna aromahopsoorten, nog belangrijker en het areaal en de productie groeide. De hop is dan ook wereldwijd bekend.
Interessant is dat de Saaz hop het PDO-label (Protected Designation of Origin) heeft gekregen. Producten met dit logo hebben bewezen eigenschappen die uitsluitend voortkomen uit het landschapskarakter en de producenten in die regio. Ze hebben dus kwaliteiten of kenmerken die effectief gelinkt zijn met een bepaalde geografische regio, die bepaald worden door natuurlijke en menselijke factoren.
De natuurlijke condities in de Žatec hopregio zijn dus fundamenteel voor de teelt van Saaz hop. In het noordwesten is de regio beschermd door het Ore en het Doupov gebergte en de centrale ‘Bohemian uplands’. Jaarlijks regent het er minder dan 450 mm en de gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 8 à 9 °C. Ook de bodem, waaronder de Perm bodem en de lichtere mergelsteenbodem, beïnvloeden de kwaliteit van de hop. De ligging van de hopvelden, samen met de helling, de hoogte boven het zeeniveau en andere parameters, zorgen voor het unieke karakter van de hop.