Startpagina Bedrijfsnieuws

Vernieuwing bij de Claas-maaidorsers

In ons laatste nummer van augustus brachten we nieuws dat Claas afgelopen zomer aankondigde. Maar dit was niet alles, ook bij de maaidorsers valt nog nieuws te rapen.

Leestijd : 3 min

Voor haar gamma Lexion maaidorsers presenteert Claas nu nieuwe graanmaaiborden die de naam Convio of Convio Flex meekrijgen. Ze zijn er in een breedte van 10m80 of 12m30.

Dwarse tapijten

De Convio-maaiborden worden gekenmerkt door twee dwarse tapijten die het gewas op één centraal tapijt brengen dat de verdere invoer verzorgt. Door gebruik te maken van tapijten in plaats van een invoervijzel moet er een homogenere voeding zijn van het gewas over het maaibord naar de dorser.

De Convio-uitvoering is er voor traditionele teelten zoals granen en koolzaad. De Flex-versie heeft een flexibele messenbalk om specifieke gewassen zoals soja en erwten te gaan dorsen. Het Flex-maaibord kan een heel kleine gewasstoppel toelaten, zodat er een maximale hoeveelheid aan plantenmateriaal geoogst wordt. Voor het oogsten van gelegerde gewassen is de Convio Flex zeer geschikt.

Dankzij de communicatie tussen maaibord en maaidorser kunnen de instellingen van het maaibord voor het grootste gedeelte gebeuren vanuit de Cebis-boordcomputer in de cabine. De functie Auto BeltSpeed regelt de draaisnelheid van de tapijten in functie van de rijsnelheid. Dit vergemakkelijkt het werk van de bestuurder. De tapijten zorgen voor minder lawaai in de cabine en vooral voor een betere voeding van de maaidorser.

Zowel het Convio Flex- als Convio- maaibord kan uitgerust worden om koolzaad te oogsten. Niet alleen zijn er hier dan links en rechts twee verticale kantmessen mogelijk, ook wordt er een extra toevoervijzel in het graanmaaibord voorzien. Deze dient om de ‘dikke laag aan koolzaadplanten’ die afkomt samen te drukken zodat het gewas gemakkelijker getransporteerd kan worden in het maaibord om naar de dorser te gaan. Tevens gaat dit zaadverlies tegen.

Tucano

Claas brengt een nieuwe generatie uit van zijn Tucano-maaidorsers. De hoogtepunten van de vernieuwing zijn een nieuwe Cebis-boordcomputer met aanraakfunctie, hellingscompensatiesysteem en meer comfort. Eigenlijk erft de Tucano hiermee meer technologie die al op zijn grote broer, de Lexion, werd toegepast. Tevens werden de graantanken groter met een inhoud tot 11.000 liter.

Met de vernieuwing werden meerdere systemen, die de bestuurder helpen, geïntegreerd in de boordcomputer van de Tucano. De functie Auto Crop Flow controleert de gewasstroom en Auto Slope past automatisch de draaisnelheid van de windventilator aan. Techniek van de Jaguar-veldhakselaar, Dynamic Power, doet nu voor het eerst zijn intrede bij de Tucano. Hiermee wordt het motorvermogen afgeregeld in functie van de belasting. De Tucano 580 is nu het topmodel uit de serie met een vermogen van 381 pk.

De nieuwe Cebis Touch-terminal en nieuwe armleuning moeten aan de chauffeur toelaten om de machine op een intuïtieve manier te bedienen. De Cebis-boordcomputer kan bediend worden via de klassieke drukknoppen, maar ook direct via het aanraakscherm. Een afbeelding van de maaidorser is weergegeven op het beeldscherm. Via een vingertik op het juiste onderdeel kan snel de instelling hiervan afgeregeld worden. Voor wie niet via de Cebis Touch de instellingen van het dorsproces wil instellen, kan werken via een bedieningspaneel naast de armleuning.

Uit de Tucano reeks kunnen er af fabriek vijf modellen in ‘Montana’-uitvoering geleverd worden. Dit systeem is ervoor gekend dat hellingen tot 16% gecompenseerd kunnen worden. Bij de Tucano 560 en 430 is dit zelfs 18%.

Steeds intelligenter

Auto Crop Flow is een systeem dat automatisch de gewasstroom beheerst en gekend is van de Lexion maaidorsers. Nu wordt het ook geïntegreerd bij de Tucano-reeks. Een netwerk van sensoren gaat constant het goed draaien van de onderdelen na en detecteert eventuele slip van de riemen. Bij overbelasting wordt een waarschuwing gegeven via de boordcomputer. De Tucano kan ook het maaibord doen stoppen zodat er geen opstropping is in de machine.

De nieuwe Auto Slope functie op de Tucano zorgt ervoor dat de wind en de graanverdeling over de zeven wordt afgeregeld in functie van de helling. De nieuwe Tucano werd met al deze ingrepen heel wat intelligenter en regelt zijn vermogen af in functie van de belasting dankzij de Dynamic Power-functie. Dit zorgt voor brandstofbesparing zonder het rendement van de machine te laten dalen.

Het gamma Tucano maaidorsers omvat nu 14 modellen, gaande van de Tucano 320 (245 pk) tot de nieuwe Tucano 580 (381 pk). Deze laatste heeft dezelfde karakteristieken als zijn voorganger, de Tucano 570, maar met een licht verhoogd motorvermogen (+ 27 pk). De Tucano is er zowel met schudders als met rotoren. Allen zijn ze voorzien van een Mercedes-Benz motor die voldoet aan de Stage V (Tier 5) emissienorm.

TD

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken