Startpagina Bedrijfsnieuws

Lemken showt collectie 2019

Lemken verbetert en verbreedt zijn machinegamma en wil duidelijk innoveren. Om dit te onderstrepen nam het de Nederlandse firma ‘Steketee’ over. Dit laat toe om het gamma inzake ‘plantenbescherming’ nog verder uit te breiden met mechanische onkruidbestrijdingsmachines uitgerust met slimme cameratechniek.

Leestijd : 5 min

Lemken nodigde de pers op zijn nieuwe Franse vestiging in de omgeving van Orléans uit voor de presentatie van productnieuws. De gepresenteerde nieuwigheden moeten voor seizoen 2019 beschikbaar komen.

Positieve perspectieven

Alvorens de nieuwigheden te demonstreren kwamen Nicola Lemken en Anthony van der Ley (CEO) terug op de financiële prestaties van de onderneming. In 2017 heeft het Duitse bedrijf een omzet van €360 miljoen gerealiseerd, wat 11% meer is dan in 2016. De export is verantwoordelijk voor maar liefst 77% van de omzet. Export is dus zeer belangrijk voor de onderneming. De productie zit dan ook op een continue snelheid.

De vooruitzichten voor 2018 zijn positief. Het eerste trimester laat mooie resultaten zien, en verwacht wordt dat de volgende maanden ook zo zijn. Lemken kanechter niet om de droogteperiode van 2018 heen, die grote delen van Europa heeft getroffen. Ongetwijfeld gaat dit een negatieve impact hebben op het inkomen van de landbouwers. Wat dan weer zijn invloed kan hebben op de verkopen van landbouwmachines in bepaalde landen.

Om nieuwe markten aan te boren bouwt Lemken een filiaal uit om Australië en Nieuw-Zeeland te bedienen. Hiernaast wordt verder ingezet op productvernieuwing, waarvan we ongetwijfeld een resultaat gaan zien tijdens Agritechnica 2019; én verschillende ‘digitale oplossingen’ werden recent geïntroduceerd aan het gamma toegevoegd.

Juwel 7 M

Lemken breidt de serie Juwel 7 M uit en is nu als economische variant leverbaar met zes scharen. De aanbouwploeg beschikt over een hydraulische UniTurn-wentelkop met mechanische wentelhoekinstelling. Met een frame van 120 mm is de zesscharige Juwel ontworpen voor middelgrote trekkers van 100 tot 200 pk. De werkbreedte kan in vier niveaus mechanisch of bij de versie MV traploos hydraulisch worden ingesteld. De overrug/overbuik instelling vindt per zijde afzonderlijk plaats door middel van een dopspindel en aanslag.

De Juwel 7 is standaard uitgerust met het Dural-ploeglichaam, optioneel kan voor een DuraMaxx-ploeglichaam worden gekozen. Dit is gemaakt van uiterst slijtvast gereedschapsstaal zonder boor- en stansgaten voor een langere gebruiksduur.

Diamant 16

De Diamant 16 halfgedragen ploeg beschikt over de OptiLine-voorziening. Dit systeem compenseert de zijwaartse trek die ontstaat door de asymmetrische opstelling van de ploeg ten opzichte van de tractor. Hiervoor wordt door een drukgestuurde cilinder een aanvullend koppel op de tractor uitgeoefend en verplaatst de tractor-ploeg treklijn zich naar het midden van de achteras. Daardoor daalt het brandstofverbruik. De bestuurder wordt bovendien ontlast omdat hij of zij niet langer tegen hoeft te sturen.

Het brandstofverbruik wordt verder verlaagd door de tractieversterker, die is uitgebreid met een drukontlasting op de kopakker. Daarmee is een hogere systeemdruk mogelijk en daardoor ook een nog grotere gewichtsverplaatsing van ploeg en tractorvooras naar de achteras. De combinatie wint daardoor nog meer aan trekkracht.

Alle hoofdlagers zijn van een grotere dimensie. Tevens werd de Onland-versie verbeterd, zo kunnen nu tractoren met maximaal 4 m buitenbreedte worden ingezet. Daardoor is er nu ook onder moeilijke omstandigheden altijd voldoende afstand van de wielen tot de rand van de voor. Een verdere vernieuwing is de traploze hydraulische werkdiepte-instelling, die ook direct vanuit de cabine is in te stellen voor een verhoogd bedieningscomfort.

Rubin 10

De Rubin 10 is een nieuwe serie compacte schijveneggen die een groot aantal nieuwe ontwikkelingen bevat en beschikbaar is in werkbreedtes van 2m50 tot 7m. De meest opvallende innovatie is de nieuwe positionering van de schijven aan beide zijden van de machine. Dit waarborgt een rechte loop zonder zijdelingse trek, waardoor het brandstofverbruik wordt verminderd. Tegelijkertijd rijdt de Rubin 10 hierdoor nauwkeuriger.

De schijven zijn zodanig geplaatst dat de krachten aan beide zijden van de machine symmetrisch zijn. Om met een schijfafstand van 12,5 cm ook in het midden van de machine verstoppingsvrij en over het gehele oppervlak te kunnen werken, zijn de drie middelste schijven van de Rubin 10 in de lengteas geplaatst. Deze oplossing optimaliseert de grondstroom en zorgt voor een gelijkmatige bewerking over de gehele werkbreedte.

De Rubin 10 is standaard uitgerust met hardstalen DuraMaxx-schijven (voor een langere levensduur) met een diameter van 645 mm. De nieuwe schijfhalmen zijn met een materiaalsterkte van 30 mm duidelijk robuuster dan die van het vorige model. Ze zijn meervoudig gebogen en laten veel ruimte over om verstoppingen te voorkomen. Elke holle schijf van de Rubin 10 is nu uitgerust met een overbelastingsbeveiliging met gedempte terugslag, waardoor de belasting op het frame tot een minimum wordt beperkt.

Een verdeeleg achter de eerste rij schijven ondersteunt de verkruimeling en verdeelt de aarde en het organische materiaal in de rijrichting, terwijl de verdeel- en sleeptandeneg de grond verdeelt en egaliseert. Als aangebouwde versie is de Rubin 10 met Unirad-wiel leverbaar. Hierdoor heeft de trekker een geringer hefvermogen nodig en wordt de achteras minder belast.

Optidisc 25 en Solitair 23

Lemken biedt met de zaaikouterbalk Optidisc 25 een nieuwe variatie op mogelijke graanzaaicombinaties. De zaaikouterbalk kan worden gecombineerd met de fronttank Solitair 23 en een rotorkopeg. Zo ontstaat een wendbare en compacte zaaicombinatie. Het gewicht wordt hierbij optimaal verdeeld, zelfs op een kleinere trekker.

De parallelle geleide dubbelschijfkouters (OptiDisc) van de nieuwe zaaikouterbalk zijn interessant vanwege de onderhoudsvrije gelagerde draaipunten. De dubbelschijfkouter en de dieptegeleidingsrol reageren onafhankelijk van elkaar bij onvoorziene obstakels in de bodem. Daarnaast zijn de zaaidiepte en schaardruk onafhankelijk van elkaar in te stellen, zodat de OptiDisc-dubbelschijfkouters ook bij een hoge rijsnelheid het zaaigoed steeds nauwkeurig in op een gelijke diepte afleggen. De OptiDisc 25 beschikt over een comfortabele, in de verdeler geïntegreerde spuitpadschakeling. De nieuwe inklapbare zaaikouterbalk is vanaf 2019 in werkbreedten van 4 en 4,5 meter verkrijgbaar.

De fronttank Solitair 23 is ook inzetbaar ten behoeve van de kunstmest-rijenbemesting in combinatie met de precisie-zaaimachine Azurit. Als optie kan de tank worden voorzien van een druksysteem om zaaigoed of kunstmest tot 500 kg per hectare betrouwbaar te doseren, zelfs bij lange transporttrajecten en hoge rijsnelheden.

Solitair 12 SW

Voor de precisiezaaimachine Azurit heeft Lemken de zaaiwagen Solitair 12 SW ontwikkeld voor de kunstmestbevoorrading. De tank van 5.800 liter is geschikt voor een dagelijkse capaciteit tot 60 hectare. De precisiezaaimachine wordt zonder voorbewerking gekoppeld middels een standaard driepuntskoppeling. De Azurit kan als enkelvoudig werktuig ook worden gebruikt in verschillende andere combinaties. Bij gebruik van een Isobus CCI 1200-terminal worden beide machines gelijktijdig op het display weergegeven en kunnen ze via deze weg ook worden aangestuurd.

Primus en Albatros

De Primus en Albatros veldspuiten zijn naast niet alleen voorzien van een moderner uiterlijk maar ook van een verbeterde technische uitrusting. Ook is de bediening van beide modellen onder handen genomen. De bedieningselementen zijn overzichtelijker gerangschikt en alle belangrijke aansluitingen zijn nu centraal in de afscherming geïntegreerd. Ook de modern gevormde carrosseriedelen, de aangepaste kleurstelling en ledverlichting dragen bij aan het geslaagde uiterlijk.

Nieuw zijn de computer en de terminal: In de cabine treft men nu standaard de CCI-50 terminal aan. Deze terminal is voorzien van een intuïtief te bedienen grafische gebruikersinterface. Een DGPS-ontvanger kan achteraf éénvoudig worden ingebouwd, zodat middels de beproefde CCI-apps gewerkt kan worden met automatische sectieschakeling.

De Primus is nu net als de Albatros standaard voorzien van een circulatieleiding, zodat de spuitvloeistof direct na inschakelen homogeen over de gehele spuitboombreedte verdeeld is. Het “EES”-pakket is uitgerust met een geautomatiseerd “watermanagement”, zodat reinigingsprocedures comfortabel vanuit de cabine kunnen worden bestuurd. Bijkomstig detail is de vernieuwde dissel, waarmee de spuit boven of onder kan worden aangekoppeld. De inhoud van de schoonwatertank is vergroot tot 320 liter.

Naar JV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken