Startpagina Actueel

Jachtopeningstijden in het Vlaamse Gewest

Besluit in Belgisch Staatsblad

Leestijd : 5 min

In het Belgisch Staatsblad van 3 juli 2013 verscheen een Besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2013 betreffende de jachtopeningstijden in het Vlaamse Gewest voor de periode van 1 juli 2013 tot en met 30 juni 2018. Dit besluit bepaalt de data van de opening en de sluiting van de jacht in het Vlaamse Gewest voor de periode vanaf de dag waarop dit besluit in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt, d.w.z. 3 juli 2013 tot en met 30 juni 2018.

De periode omvat vijf jachtseizoenen die telkens aanvangen op 1 juli en eindigen op 30 juni van het volgende kalenderjaar. In 2013 zal het jachtseizoen aanvangen op de dag waarop dit besluit in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt, d.w.z. op 3 juli 2013.

Openingstijden voor de gewone jacht

De jacht op grof wild is open in de volgende periodes :

1° voor wild zwijn : van 1 januari tot en met 14 juli en van 1 augustus tot en met 31 december;

2° voor reegeit en reekalf : van 1 januari tot en met 31 maart;

3° voor reebok : van 1 mei tot en met 14 september;

4° voor edelhert, damhert, en moeflon : van 1 oktober tot en met 31 december.

Voor het jaar 2013 beginnen de periodes, vermeld in de punten 1° en 3° van het eerste lid, te lopen vanaf de dag waarop dit besluit in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt. Voor het jaar 2018 lopen de periodes, vermeld in de punten 1° en 3° van het eerste lid, tot en met 30 juni.

De jacht op klein wild is open in de volgende periodes :De jacht op klein wild is open in de volgende periodes :

1° voor patrijs : van 15 september tot en met 14 november;

2° voor haas : van 15 oktober tot en met 31 december;

3° voor fazanthen : van 15 oktober tot en met 31 december;

4° voor fazanthaan : van 15 oktober tot en met 31 januari.

De jacht op patrijs is van 15 oktober tot en met 14 november alleen geopend voor erkende wildbeheereenheden.

De jacht op waterwild is open in de volgende periodes :

1° voor grauwe gans : van 15 augustus tot en met 30 september;

2° voor Canadese gans : van 15 augustus tot en met 31 maart;

3° voor wilde eend : van 15 augustus tot en met 31 januari.

De jacht op overig wild is open in de volgende periodes :

1° voor konijn : van 15 augustus tot en met 28 of 29 februari;

2° voor houtduif : van 15 september tot en met 28 of 29 februari;

3° voor vos : van 15 oktober tot en met 28 of 29 februari;

4° voor verwilderde kat : van 1 januari tot en met 31 december.

Voor het jaar 2013 begint de periode, vermeld in punt 4° van het eerste lid, te lopen vanaf de dag waarop dit besluit in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt. Voor het jaar 2018 loopt de periode, vermeld in punt 4° van het eerste lid, tot en met 30 juni.

Openingstijden voor de bijzondere bejaging

Op voorwaarde dat er geen andere bevredigende oplossing bestaat, kan bijzondere jacht worden uitgeoefend om de volgende redenen :

1° ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen, weiden of eigendommen.

Ten aanzien van de vogelsoorten die tot het jachtwild behoren, geldt deze reden alleen ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen en weiden;

2° ter bescherming van de wilde fauna of flora, of ter instandhouding van de natuurlijke habitats;

3° in het belang van de veiligheid van het luchtverkeer.

De bijzondere bejaging kan worden uitgeoefend ten aanzien van de volgende soorten :

1° wild zwijn : van 1 januari tot en met 31 december;

2° edelhert, damhert en moeflon : van 1 januari tot en met 30 september;

3° grauwe gans : van 15 juli tot en met 14 augustus en van 1 oktober tot en met 31 januari;

4° Canadese gans : van 1 april tot en met 14 augustus;

5° wilde eend : van 15 juli tot en met 14 augustus;

6° smient : van 15 oktober tot en met 14 november, voor zover op de bejaagde percelen door de jachtrechthouder schade kan worden aangetoond aan de andere landbouwteelten dan permanent grasland;

7° kievit : van 1 januari tot en met 31 december;

8° konijn : van 1 maart tot en met 14 augustus;

9° vos : van 15 mei tot en met 14 oktober;

10° houtduif : van 1 maart tot en met 14 september.

Voor het jaar 2013 beginnen de periodes, vermeld in de punten 1°, 2°, 4°, 7°, 8°, 9° en 10° van het tweede lid, te lopen vanaf de dag waarop dit besluit in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt. Voor het jaar 2018 lopen de periodes, vermeld in de punten 1°, 2°, 4°, 7°, 8°, 9° en 10° van het tweede lid, tot en met 30 juni.

De bijzondere jacht moet worden uitgeoefend volgens de relevante bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 mei 2008 houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder de jacht kan worden uitgeoefend.

Wijzigingsbepalingen

In het besluit van de Vlaamse Regering van 30 mei 2008 houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder de jacht kan worden uitgeoefend, wordt een nieuw artikel 11/1 ingevoegd, dat luidt als volgt :

« Art. 11/1. De jacht op patrijs is alleen toegelaten op bij elkaar aangrenzende jachtterreinen die aan de volgende voorwaarden voldoen :

1° de opeenvolgende wildrapporten die voor de jachtterreinen bijgehouden moeten worden, wijzen uit dat er binnen de perimeter van deze jachtterreinen gedurende de voorgaande drie jaar voor deze opening een gemiddelde dichtheid waargenomen is van minstens drie broedparen patrijzen per 100 ha open ruimte;

2° alle jachtterreinen maken deel uit van dezelfde erkende wildbeheereenheid, vermeld in het besluit van de Vlaamse Regering van 1 december 1998 houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder afzonderlijke jachtterreinen vrijwillig tot grotere beheereenheden kunnen worden samengevoegd en van de criteria waaronder beheereenheden kunnen worden erkend;

3° voor de jachtterreinen wordt een wildbeheerplan ingediend als vermeld in het besluit van de Vlaamse Regering van 1 december 1998 houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder afzonderlijke jachtterreinen vrijwillig tot grotere beheereenheden kunnen worden samengevoegd en van de criteria waaronder beheereenheden kunnen worden erkend, of wordt een dergelijk goedgekeurd plan bijgesteld, zodat de omschrijving van beheerdoelstellingen en beheermaatregelen die erin is opgenomen, expliciet gericht is op de verbetering van de staat van instandhouding van de patrijs. De goedkeuring van dat nieuwe of bijgestelde beheerplan opent met onmiddellijke ingang de jachttijd.

De minister kan de voorwaarden bepalen waaraan de beheerdoelstellingen en de beheermaatregelen moeten voldoen die zijn opgenomen in een wildbeheerplan als vermeld in punt 3° van het vorige lid. ».

In artikel 17 van hetzelfde besluit wordt tussen het derde en vierde lid een lid ingevoegd, dat luidt als volgt :

« De gewone jacht op verwilderde katten mag alleen worden beoefend met kastvallen met een maximumvolume van 1.000 dm3, waarin de gevangen dieren zich vrij kunnen bewegen en die, in gesloten toestand, in de zijwand ter hoogte van het maaiveld minstens één vrije opening hebben waarbinnen een cirkel met een diameter van ten minste 6,5 cm kan worden beschreven. De bovenkant van de kastval bestaat uit ondoorzichtig materiaal. Verwilderde katten die worden gevangen in het kader van gewone jacht, mogen alleen worden gedood als ze niet voorzien zijn van een halsband of een ander visueel merkteken. De katten met een halsband of een ander visueel merkteken worden op één van de volgende wijzen behandeld :

1° ze worden onmiddellijk in vrijheid gesteld op de plaats van vangst;

2° ze worden overgebracht naar een dierenarts voor castratie of sterilisatie en vervolgens in vrijheid gesteld op de plaats van vangst;

3° ze worden overgebracht naar een asiel. ».

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop dit besluit in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt, d.w.z. 3 juli 2013, en treedt buiten werking op 30 juni 2018.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken