Startpagina Bedrijfsnieuws

New Holland viert 100 jaar sinds introductie eerste FIAT-tractor met gelimiteerde terracotta-serie

New Holland viert dit jaar dat het 100 jaar geleden is sinds de eerste Fiat-tractor van de montagelijn rolde. Om dit jubileum te vieren, brengt het bedrijf een gelimiteerde tractorserie uit in de terracottakleur van FIAT. De machines hebben een speciaal ontworpen uitrusting met elementen van de originele Fiat-tractor.

Leestijd : 3 min

New Holland zette dit jaar op de EIMA-beurs in Bologna de tractor waar het voor de onderneming allemaal mee begon, in het zonnetje. De Model 702 werd aan het einde van de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld om het arbeidstekort in de landbouw te ondervangen. Een productiviteitsverhoging was hard nodig in de sector. Mechanisatie was de manier om het gebrek aan arbeidskrachten te ondervangen en om de harde grond van de tijdens de oorlog verwaarloosde velden, effectief te ploegen. Model 702 werd speciaal ontworpen om te voldoen aan de vereisten van de meest uiteenlopende statische en dynamische toepassingen, met een 4-cilindermotor, achterwielaandrijving, en een sturende vooras en vaste achteras, wat toentertijd ongebruikelijk was.

Lastdragende aandrijflijn

Model 702 nam ook afstand van het conventionele ontwerp, door de benadering van de Fordson-tractor over te nemen. Die was voorzien van een lastdragende aandrijflijn, die chassis overbodig maakte. Hij verschilde in zoverre van de Fordson-machine (ontworpen voor de grote, hoofdzakelijk vlakke velden met losse grond in Noord-Amerika) dat hij krachtiger was en zich perfect aanpaste aan de lastige grond en veelal heuvelachtige velden van Italiaanse en in het verlengde veel Europese boeren.

Na uitvoerige veldtests werd Model 702 op 14 augustus 1918 gepresenteerd aan de Italiaanse autoriteiten. Dit was het officiële debuut van een van de meest iconische tractoren in de landbouw. Hij maakte meteen indruk door zijn eerste ploegwedstrijd te winnen, aldus New Holland. Het jaar daarop ondertekende Fiat, naar aanleiding van de succesvolle prestaties op het land, toeleveringsovereenkomsten met landbouwsyndicaten overal in Italië en ving aan met de productie van 1.000 tractoren. Zo werd de eerste massaal geproduceerde Fiat-tractor geboren en de mechanisatie van de Italiaanse landbouw ingeluid.

New Holland pakte met de speciale ‘FIAT’-serie groot uit op de EIMA-beurs in Bologna.
New Holland pakte met de speciale ‘FIAT’-serie groot uit op de EIMA-beurs in Bologna. - New Holland

Een serie voor de fans

Nu brengt New Holland voor de echte fans een gelimiteerde tractorserie uit die refereert aan Model 702. De typische terracottakleur die al decennia lang met Fiat-tractoren in verband wordt gebracht, is herzien en heeft een metallic-behandeling gekregen. Het embleem op de motorkap koppelt het blad van New Holland aan de terracotta-erfenis en speciale stickers op de motorkap en spatborden verbinden de hedendaagse tractoren met de oorspronkelijke Fiat-tractoren en de iconische Serie 90.

De gedenktractoren zullen worden aangeboden in zes utiliteits-, specialistische en rupsbandmodellen (T5.120 EC, T5.115, T4.110F met cabine, T4.110LP ROPS, T4.110FB ROPS en TK4.110 ROPS). Van elk type bouwt de fabrikant 100 stuks. Elke tractor heeft een nummerplaat waaruit blijkt dat het een van de 100 Limited Edition-modellen van de zes series is. Voor elke verkochte Limited Edition-trekker doneert New Holland een bedrag aan een goed doel.

Ook hebben de ontwerpers van moederbedrijf CNH Industrial een concepttractor ontworpen. De concepttractor blikt terug op de tractorserie en herziet het ontwerp met de vloeiende lijnen van moderne tractoren en een omwikkelende carrosserie die doet denken aan de vorig jaar geïntroduceerde methaanaangedreven-concepttractor, die ook werd getoond tijdens de EIMA-show. De stickers op de motorkap, gebaseerd op die van de Serie 90, leggen een verband tussen de erfenis van Fiat en de hedendaagse New Holland.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Recordgroei bevestigt juiste aanpak en aanbod van PCLT Roeselare

Onderwijs De voorbije jaren waaide er een nieuwe wind door het PCLT te Roeselare. In 2023 werden meer dan 15.000 uren praktijkcursus gevolgd. Dit komt neer op zo’n 150.000 opleidingsuren. Dit betekent een groei met 22,4% op één jaar tijd. Het is de grootste groei sinds het ontstaan van het praktijkcentrum.
Meer artikelen bekijken