Startpagina Varkens

Afrikaanse varkenspest - IEW dient klacht in na doodsbedreigingen

De directie van de Waalse milieufederatie Inter-Environnement Wallonie (IEW) heeft beslist om klacht in te dienen nadat ze twee brieven met doodsbedreigingen kreeg. Dat maakt ze dinsdag in een verklaring bekend. De bedreigingen houden verband met het standpunt dat de organisatie innam over de Afrikaanse varkenspest.

Leestijd : 2 min

De twee brieven werden deze week verzonden naar IEW-medewerkers, «waarvan de inhoud geen twijfel laat bestaan over de kwaadwillige bedoeling van zijn of haar auteurs», stelt de vzw. «Deze bedreigingen, die rechtstreeks betrekking hebben op de fysieke integriteit van IEW-medewerkers of -verenigingen, worden zeer serieus genomen», klinkt het nog. Daarom heeft het management besloten om een klacht in te dienen.

Inter-Environnement Wallonie wees rechtstreeks op de «volledige» verantwoordelijkheid van jagers bij het risico op de verspreiding van de epidemie van de Afrikaanse varkenspest. Maar niet iedereen blijkt dat standpunt te kunnen smaken. In de eerste mail staat een foto van een jager die met zijn geweer mikt. De tweede bevat een foto van personen met varkensmaskers op die rond een tafel zitten.

De bestemmelingen worden gewaarschuwd: «Je hebt vandaag gewonnen, maar morgen zullen het geluk en de macht van eigenaar verwisselen! « IEW heeft het over «een machtsvertoon dat niets afdoet aan de vastberadenheid van de milieubeweging om de verdediging op te nemen van de biodiversiteit, de natuur en de harmonieuze co-existentie tussen bos en landbouw».

Morgen/woensdag organiseert de Waalse Federatie van Landbouw (FWA), met de steun van de IEW, een manifestatie om de Waalse minister van Landbouw René Collin te verzoeken «om krachtige maatregelen te nemen om de concentratie van everzwijnen drastisch te verminderen», zegt de organisatie nog.

Belga

Lees ook in Varkens

Consortium ontwikkelt vaccin tegen AVP

Varkens Het Spaanse farmaceutische bedrijf Hipra leidt een consortium met een tiental partners om een vaccin te ontwikkelen tegen de Afrikaanse varkenspest (AVP), zowel voor commerciële varkens als voor wilde everzwijnen.
Meer artikelen bekijken