Startpagina Economie

Bepaalde pesticiden tijdelijk weer toegelaten "om bijen te beschermen"

België staat het gebruik van enkele verboden neonicotinoïden tijdelijk opnieuw toe. "Een win-win voor bieten en bijen", meldt Eos Magazine dinsdag.

Leestijd : 1 min

Neonicotinoïden zijn een van de meest gebruikte insecticiden ter wereld. Ze liggen al langer onder vuur vanwege schadelijke effecten op bijen en hommels. De Europese lidstaten keurden eerder dit jaar een voorstel goed om de drie belangrijkste enkel nog in serres toe te laten. Ons land onthield zich bij die stemming omdat het een uitzondering voor de coating van suikerbietenzaden wou. Die uitzondering komt er nu, ondanks het algemene Europese verbod. Lidstaten hebben namelijk de mogelijkheid om voor 120 dagen een noodtoelating te geven. Zo'n noodtoelating komt er voor het gebruik van clothianidine en thiametoxam op bieten-, wortel- en slazaad.

"Zowel bieten als bijen zijn hiermee beter beschermd", zegt Maarten Trybou, hoofd van de dienst Gewasbeschermingsmiddelen bij de FOD Volksgezondheid. "Een win-winsitiuatie." Het verbod op neonicotinoïden zou boeren dwingen hun gewassen te beschermen met andere pesticiden, de zogenoemde pyrethroïden, is de redenering. "Die moeten op de planten worden gespoten, met schadelijke effecten op allerlei nuttige insecten - ook bijen - tot gevolg", aldus Trybou. De pyrethroïden zijn nog niet op dezelfde kritische manier als neonicotinoïden door het Europese Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) tegen het licht gehouden. "Het is niet onwaarschijnlijk dat ze, wanneer dat wel gebeurt, schadelijker zullen blijken voor bijen dan zaadbehandelingen met neonicotinoïden", aldus de evaluatie door de FOD Volksgezondheid.

BELGA

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken