Startpagina Economie

Organisaties scharen zich tegen verkoop landbouwgrond aan ‘havenbaron’

Een groep landbouworganisaties, academici en middenveldorganisaties verklaren solidair met een boer en enkele burgers die een proces voeren tegen de verkoop van 450 hectare landbouwgrond aan een investeringsbedrijf van ‘havenbaron’ Fernand Huts. Het gaat om landbouwgrond die het OCMW van Gent in 2016 besloot in één lot te verkopen aan de industrieel. Dinsdag begint het proces.

Leestijd : 2 min

Door alle hectares in één keer te verkopen, sloot het OCMW volgens de groep in feite alle landbouwers uit. De aankoop vergde namelijk vele miljoenen. Uiteindelijk zou Huts €17,5 miljoen neer leggen voor de grond. De gemiddelde prijs bedraagt zodoende €39.000 per hectare. Volgens de landbouwer en diens aanhang kan de prijs in de regio onder normale verkoopomstandigheden oplopen tot €100.000.

Volgens de aanklagers is daarom sprake van indirecte staatssteun, wat ook Europees verboden is. De aanklagers worden nu gesteund door onder meer het Algemeen Boerensyndicaat, Boerenforum, Wervel en FUGEA maar ook bijvoorbeeld zes professoren van de Universiteit Gent en zes professoren van de Universiteit Leuven.

In een gemeenschappelijke verklaring benadrukken ze dat in Vlaanderen elke dag 6 hectare open ruimte verdwijnt, waaronder veel landbouwgrond. Daarnaast neemt de concentratie van landbouwgrond toe. Kleine bedrijven maken plaats voor grootschalig werkende bedrijven.

Hierdoor wordt de grondprijs opgedreven. Volgens recente cijfers van de federatie van notarissen is de prijs van Vlaamse landbouwgrond de afgelopen tien jaar is verdrievoudigd. De lokale voedselproductie komt zo in gevaar. ‘Het is daarom dringend tijd dat de overheid een grotere rol speelt in het beschermen van landbouwgrond en het zorgen voor toegang tot grond voor onze landbouwers’, schrijft de groep.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken