Startpagina Vorige reizen

BULGARIJE

Een land dat sinds 2007 lid is van de Europese Unie, et prachtige landschappen en een rijk cultureel verleden met Griekse, Ottomaanse, Perzische en Slavische invloeden.

Landbouw en veeteelt zijn essentieel.

Een reis voor de lezers en de vrienden van Landbouwleven.

Van 15 tot 23 mei 2019

Leestijd : 8 min

Inschrijvingen tot 15 maart 2019

Woensdag 15 mei : Brussel - Sofia

Afspraak om 10u45 in de luchthaven van Zaventem aan de incheckbalie van de vlucht met Lufthansa.

Kennismaking met de begeleider. Vertrek naar Frankfurt om 13u05 met aansluitende vlucht naar Sofia. Aankomst om 18u15.

Verwelkoming door de lokale gids, transfer naar de stad.

Avondmaal in het historische centrum van de stad. Overnachting in hotel COOP****( www.coophotel.bg ).

Donderdag 16 mei : Sofia –Troyan –Veliko Tarnovo/Arbanassi

Na het ontbijt rijden we noordwaarts naar Troyan over de bergpas Vintinya en prachtige Balkanese bergen met koffiepauze tijdens het traject. Bezoek aan het Orthodoxe klooster van Troyan.

Het klooster dat het derde grootste is in Bulgarije werd opgericht rond het jaar 1600. De fresco’s getuigen van een schoonheid en finesse die de schilderkunst uit die periode overstijgen met personages uit de Bulgaarse en Russische geschiedenis.

Middagmaal in de nabije omgeving van het klooster.

’s Namiddags bezoeken we een distilleerderij, toonaangevend in de productie van sterke drank onder de merknaam Troyanska Slivova, een pruimenalcool van 4 tot 7 jaar oud. Er worden ook sterke dranken gemaakt op basis van appelen, abrikozen, kersen en peren. Degustatie en ontvangst van een geschenkje.

We rijden verder naar Veliko Tarnovo, één van de oudste steden van het land en voormalige hoofdstad van het tweede Bulgaarse rijk waarvan de geschiedenis meer dan vijf duizend jaar oud is. Hier ontdekken we de heuvel van Tsarevets en de burcht, woonplaats van de Bulgaarse koningen. Nadien maken we een wandeling in de wijk van Samovodskata Charshiya één van de trekpleisters van de stad Veliko Tarnovo met vele artisanale winkeltjes.

Transfer naar het dorp Arbanassi, avondmaal en overnachting in Park Hotel Arbanasi. www.pha.bg

Vrijdag 17 mei : Arbanassi – Shumen - Varna

Na het ontbijt maken we een verkenningswandeling in Arbanassi, een waar openluchtmuseum gelegen op een rotsachtig plateau. Het dorp staat op de UNESCO lijst van cultureel erfgoed omwille van de woningen uit de 16de en 17de eeuw die goed behouden bleven. Bezoek aan de Geboortekerk met een unieke architectuur en talrijke fresco’s waaronder “het rad van het leven”.

Middagmaal in Shumen met onderweg een bezoek aan een kersenboomgaard waar we de eigenaar ontmoeten.

Vervolgens bezoeken we de oudste en belangrijkste stoeterij van Bulgarije. Tijdens de ontmoeting met de fokkers kan u kennis maken met verschillende paardenrassen zoals Berber, Engelse volbloed Berber “Shagya” en de Oost-Bulgaar, ras afkomstig uit Bulgarije(1894). Naast een kleine ponyfokkerij staat ook het museum van het paard op het programma, uniek in zijn genre.

Nadien, houden we halt in een melkveebedrijf waar Holstein runderen gefokt worden evenals het plaatselijke ras Bulgaar Grijs en Awassi schapen.

In de late namiddag rijden we richting Zwarte Zee naar Varna, de grootste badstad van het land. Wandeling en bezoek aan de belangrijkste publiekstrekkers: de kathedraal en de tuin aan de zee, een park van 85 ha dat zich uitstrekt langs de oevers van de zee, de favoriete plek van de inwoners.

Avondmaal en overnachting in de streek van Varna in het hotel Lilia****Golden Sands Resort. www.hotellilia.com

Zaterdag 18 mei : De streek van Dobrudzha

Na het ontbijt rijden we noordwaarts waar we het landbouwbedrijf (430 ha) van de familie Katrandjievi bezoeken waarvan ze eigenaar zijn en boeren met een rijke en langdurige ervaring. Ze beschikken over moderne machinerie voor de bewerking van de akkers waarop tarwe, maïs en zonnebloemen geteeld worden. Ze baten daarnaast een hotel uit dat ze voorzien van groenten uit serres en fruit uit eigen boomgaard.

Middagmaal in de streek.

Tijdens de volgende etappe ontdekken we de botanische tuin van Balchik die bekend staat als de mooiste plek aan de Zwarte Zee. De vormen en kleuren van 3000 planten variëteiten contrasteren met het blauw van de zee en het decor van het paleis van de Roemeense koningin Maria.

Terug naar het hotel, avondmaal en overnachting.

Zondag 19 mei : Krapets – Varna – Pomorie – Nessebar

Na het ontbijt rijden we zuidwaarts lang de kust voor een bezoek aan het wijndomein “Via Pontica”. De exploitatie ligt in een prachtig park aan de oever van de zee en omringt de wijnkelder gebouwd in 1932. We kunnen er wijnen proeven van de 2 belangrijkste Bulgaarse domeinen. De wijnen krijgen ieder jaar een kwaliteitslabel, niet enkel in Bulgarije maar ook in het buitenland.

Middagmaal ter plaatse.

Verder naar Nessebar. Inchecken in het hotel en even opfrissen voor het stadsbezoek. Met een 3000 jaren oude geschiedenis mag je deze stad bij de oudste van Europa rekenen.

De stad bevindt zich op een schiereiland, met het land verbonden door een strook van 300 m lang en 10 meter breed. Tussen de IVde en XIIde eeuw stuurde de Byzantijnse keizer de “gevallen” edelen naar deze plek. Zij bouwden hier hun woningen en kerken en aldus telde de stad in die tijd 40 kerken waarvan er nu nog 10 behouden gebleven zijn. Deze plek maakt deel uit van het cultureel erfgoed van de UNESCO.

Avondmaal en overnachting in hotel The Mill. www.hotel-themill.com

Maandag 20 mei : Nessebar - Kazanlak - Starosel – Plovdiv

Na het ontbijt gaan we naar Kazanlak en de rozenvallei. Deze streek kan doorgaan als het geparfumeerde embleem van Bulgarije met rozenvelden zover als de einder strekt.

Middagmaal in Kazanlak.

Bezoek aan een rozendistillerij. De etherische oliën van rozen zijn oliën die geëxtraheerd worden uit de blaadjes van verschillende soorten rozen door hydro-distillatie. Het rozenwater is een bijproduct dat als smaakmaker in de keuken gebruikt wordt. Dit product wordt bijna uitsluitend in Bulgarije gevonden en bovendien uitsluitend in de vallei van Thrace.

We kunnen toezien bij het distillatieproces en bovendien proeven van honing geselecteerd uit meer dan honderd rozen.

We zetten de weg verder naar Starosel voor een bezoek aan een melkveebedrijf met 200 runderen van het ras Brown Suisse. In tegenstelling tot wat men zou veronderstellen is dit ras van Amerikaanse oorsprong en voorouder van de Zwitserse Braunvieh die in de XIXde eeuw naar Amerika en Canada uitgevoerd werd om een sterker ras dan Holstein te fokken.

Naast de veeteelt beschikt het bedrijf over 240 ha land voor begrazing, veevoeder, jacht, een wijngaard en een vakantiecomplex.

We gaan naar de prachtige stad Plovdiv. Avondmaal en overnachting in het hotel RamadaTrimontium. www.ramadaplovdiv.com

Dinsdag 21 mei : Plovdiv – Velingrad –Bansko

Na het ontbijt bezoeken we het ommuurde Plovdiv, ook de stad van de 7 heuvels genoemd. Het is één van de oudste steden van Europa, uit de Trojaanse periode nog voor het ontstaan van Rome en Athene. Het is een plek waar culturen van Thracische, Helleense, Romeinse, Byzantijnse, Ottomaanse en Bulgaarse oorsprong elkaar kruisen. Tijdens dit bezoek zien we het etnografisch museum, het oude theater evenals het Romeinse stadium.

We zetten de tocht verder door het weelderige landschap genietend van het schilderachtige uitzicht op de groene flanken van de Rodopes aan de linkerzijde en de prachtige steile pieken van de berg Rila.

Middagmaal in Velingrad, stad bekend vanwege de thermale bronnen.

Hierna maken we een fabelachtige rit aan boord van de trein van Rodopes van de Bulgaarse spoorwegen die in 1922 in gebruik genomen werd, de laatste lijn op smal spoor, niet geëlektrificeerd. Langs adembenemende landschappen in de bergen met tunnels en bochten worden we naar het hoogste spoorwegstation van Bulgarije, in Avramovo op 1267 meter hoogte gebracht.

Vooraleer we in Bansko aankomen stoppen we in het dorpje Dobarasko waar we ontvangen worden door een folkloregroep. Proeverij van knapperige koekjes, Banitsa genaamd en yoghurt Ajran, een specialiteit van de streek.

Een bezoek aan de dorpskerk is een must. Er is een uniek fresco te bezichtigen uit het jaar 1622 waar Jezus afgebeeld wordt in een geheel dat doet denken aan een ruimtetuig waaruit vlammen ontsnappen op een achtergrond die lijkt op een voorstelling van de stratosfeer en een kosmische ruimte.

Avondmaal en overnachting in Bansko. Hotel bulgaria****. Gloednieuwe accommodatie.

Woensdag 22 mei : Bansko – klooster van Rila – Sofia

Na het ontbijt bezoeken we op 1150 m hoogte het klooster van Rila dat op de lijst staat van het wereldpatrimonium van de UNESCO. Het is de meest bezochte toeristische plek in Bulgarije. De geschiedenis van het klooster is verbonden aan een Bulgaarse kluizenaar, Sint Jan van Rila, die er de grondlegger van was in de 10de eeuw. In de loop der eeuwen werd het klooster een spiritueel en literair centrum en staat het symbool voor de culturele bewustheidsvorming.

Middagmaal in de buurt van het klooster met de specialiteit van de streek op het menu: de bergforel.

We gaan naar Zemen waar we een melk- en veeteeltbedrijf bezoeken. De rondgang vangt aan in het melkveebedrijf met 80 koeien Simmental die zowel binnen als buiten gefokt worden. Aangepast aan de helling van het terrein situeren de gebouwen zich op 3 niveaus met elk een aparte ingang. In het gebouw op het hoogste niveau wordt het veevoeder opgeslagen, op het tussenniveau staat het vee en de dierlijke afval wordt verzameld op het laagste niveau.

Nadien bezoeken we de schapenfokkerij met 800 dieren: de hangars, de melkerij en het slachthuis.

Het complex beschikt evenzeer over een netwerk van winkels waar de producten verkocht worden. Een proeverij van enkele melkproducten, yoghurts en gebak laat u toe zelf de kwaliteit te beoordelen.

In de late namiddag vertrek naar Sofia. Incheck hotel Coop.

Folklorische afscheidsdiner.

Donderdag 23 mei : terugkeer naar België

Na het ontbijt, vertrek naar de luchthaven. Rekening houdend met het verkeer zal de chauffeur zijn rit aanpassen langs de belangrijkste attractiepolen van de stad zoals de kathedraal van Alexander Nevski, het Nationaal Theater “Ivan Vazov”, het parlement, de baden en de universiteit van Sofia.

Vertrek van de vlucht OS 806 naar Wenen om 11u15. Aansluitende vlucht naar Brussel om 12u40 en verwachte aankomst om 14u20.

PRIJS – NUTTIGE INFORMATIE - ALGEMENE VOORWAARDEN

Prijs op basis van dubbelkamer : 1.425 € p.p . (Op basis van minimum 30 deelnemers)

Inbegrepen in de prijs :

- De vluchten Brussel - Sofia - Brussel via Wenen met Lufthansa en Austrian Airlines

- Alle bezoeken in het programma opgenomen

- Plaatselijke gids

- Onze tweetalige begeleider met een goede kennis van de agrarische sector - 8 nachten in de vermelde hotels (of gelijkwaardig)

- Vol pension van avondmaal Dag 1 tot ontbijt Dag 9 (laatste dag). - Lokale taksen en BTW

Niet inbegrepen in de prijs :

-Luchthaventaksen : 147 €

- Toeslag éénpersoonskamer : 150 €

- Prestaties niet in het programma opgenomen

- Reisverzekeringen (zie verder : nuttige informatie)

- fooien

- Tafeldranken

- Persoonlijke uitgaven

Nuttige informaties :

- Formaliteiten : Voor deelnemers met Belgische nationaliteit volstaat de identiteitskaart

- Munteenheid : Lev

- Annulatieverzekering : 5,8 % van het totaal bedrag (niet terugbetaalbaar).

- Annulatie- en bijstandsverzekering : 7,00 % van het totaal bedrag (niet terugbetaalbaar).

Inschrijvingsvoorwaarden :

De inschrijving zal effectief zijn na betaling van een voorschot van 300 €. Dit voorschot dient in ons bezit te zijn binnen de 10 dagen na ontvangst van de bestelbon. Global Agritourism /Traviter behoudt zich het recht voor de reservatie te annuleren bij niet-naleving van deze voorwaarden. Het saldo moet ten laatste op 15 maart 2019 vereffend worden.

Annulatiekosten :

- Tot 15 februari 2019 : 300 € per persoon

- Van 16 februari tot 14 maart 2019 : 50 %

- Vanaf 15 maart 2019 : 100 % (geen terugbetaling mogelijk)

Inschrijven :

Adres : Global Agritourism c/o Traviter Bvba, 300 Georges Henrilaan, 1200 Brussel e-mail : globalagritourism@gmail.com of traviter@skynet.be Telefoon : 02/733.42.73. enkel bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 11u en 13u en 14u tot 16u. Contact : Thierry of Myriam Lacroix (FR NL)

Het is mogelijk dat we ter plaatse het programma zouden moeten aanpassen onder invloed van onvoorziene omstandigheden. In dat geval zal het programma in de mate van het mogelijke bijgewerkt worden.

Lees ook in Vorige reizen

Meer artikelen bekijken