Startpagina Paarden

Nieuwe trekpaardenfokkerij ’t Maeshof uit Meerdonk

Het gebeurt niet elke dag dat er in de trekpaardenfokkerij een nieuwe liefhebber opstaat. Nu is er wel een nieuwe: Melissa Maes (22) uit Meerdonk. Op de laatste hengstenkeuring in Ghlin werd er zelfs een hengst van haar goedgekeurd. De vreugde was groot.

Leestijd : 2 min

Hoe het begon

Op onze vraag hoe het begon en vanwaar die liefde voor het trekpaard was ze duidelijk: “Mijn grootvader - Hubert Maes - is de leidraad geweest. Vroeger ging hij met zijn boerenpaarden naar de jaarmarkt in het dorp van Meerdonk. Enkele jaren na zijn overlijden kwam de paardendrang in ons gezin weer naar boven. Het begon met te gaan kijken naar verschillende jaarmarkten in de buurt maar zonder eigen inbreng. Het kriebelde meer en meer om er zelf te kunnen staan en dus kocht ik in 2016 - na overleg met mijn ouders – mijn eerste trekpaard. Maar hier bleef het niet bij en al snel volgden er meerdere paarden.”

Melissa kreeg van veel mensen hulp en tips, zowel van andere paardenliefhebbers als van vrienden in de omgeving. Zo kwam 11 maanden later haar eerste veulentje dat jammer genoeg stierf. “Maar we gaven niet op, je leert immers het best met vallen en opstaan. En we probeerden het opnieuw, dit keer wel met succes”, aldus Melissa. Dit jaar kwamen dan Vic en Amadeo op ‘t Maeshof als eigen gekweekte veulens uit Ylia van de Zaaidijk (v. Fara van ’t Hof ter Riete) en Amelie van de Berghoeve (v. Juul van Sterrenhoven). Melissa had snel de smaak te pakken en samen met haar ouders, broer en zussen trekken zij meer en meer naar jaarmarkten.

Jaarmarkten

In het begin was het moeilijk om mee te tellen omdat zij gezien werden als groentjes die nog veel moesten leren. “Gelukkig begint het de laatste tijd te beteren”, vervolgt ze. “Ik heb intussen al zeven paarden waarvan twee zelf gefokte paarden en Unic van de Musschoot, mijn hengst die pas goedgekeurd is. Ik ben er heel trots op. Ik had nooit gedacht dat het zo ver zou komen maar ik ben zeker niet van plan om te stoppen, integendeel. Ik wil nog prijzen halen en uitkijken naar de nakomelingen van Unic en ik wil vooral mijn liefde voor mijn paarden verder zetten.”

B.L.

Lees ook in Paarden

Louter uitblinkers, maar wie gaat dit jaar met de oppergaai aan de haal?

Paarden Het Europese Kampioenschap eind augustus in Milaan bracht misschien niet helemaal wat ervan verwacht werd, maar gelukkig zijn er in de springsport vele andere grote evenementen en daar waren de Belgische paarden wel op de afspraak. Zeges van Aken tot Zuidwolde, van Vancouver tot Sydney. Ook in 2023 regen de Belgische paarden de hoogtepunten aaneen. Tien van hen sprongen zich dermate in de kijker dat ze een nominatie voor het ‘Paard van het Jaar’ in de wacht sleepten.
Meer artikelen bekijken