Startpagina Akkerbouw

Torhoutse leerlingen op buitenlandse stage

Het seizoen 2018 startte al eind 2017 met een prospectie van de bekende Moorse tuinen en de tuinbouw in Almeria in het zuiden van Spanje. Tijdens de blokstages met de paasvakantie en de zomervakantie trokken 37 stagiairs voor minstens vier weken op stage binnen de EU of voor twee maanden naar Ontario in Canada.

Leestijd : 4 min

De populairste bestemmingen blijven Oost-Duitsland en Denemarken. Daarnaast trokken stagiairs binnen Europa naar Frankrijk, Noord-Holland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Kennismaken met de land- en tuinbouw in het buitenland, een tweede taal spreken en bijschaven, samenleven en werken met het gastgezin, vreemde arbeidskrachten, de leef- en voedingsgewoonten, leven in een andere cultuur zijn allemaal redenen om de uitdaging aan te gaan. Enkele van de stagiairs wonen zelfstandig. Ze zorgen voor eigen onderhoud, doen zelf de was en de plas.

Melkvee en biologische bloembollen in Noord-Holland

Noord-Holland is een land- en tuinbouwprovincie bij uitstek met akkerbouw, melkveehouderij, groenteteelt, bloementeelt en vooral heel veel bloembollenteelt. Zowel toeleveringsbedrijven zoals zaadhuizen, afnemers en verwerkende bedrijven zijn er gevestigd. Lokaal worden omwille van de lage ziektedruk vleeskippen gehouden en varkens voor vermeerdering.

John Huiberts: “ In februari 2013 zijn wij in ons bedrijf begonnen met een meer duurzame bloembollenteelt. Het was ons in de afgelopen jaren duidelijk geworden dat niet alle ziektes en plagen met chemische middelen bestreden kunnen worden. Het werd tijd voor een andere kijk op de bollenteelt. Van duurzaam hebben wij de stap gemaakt naar de biologische teelt. Wij zijn gecertificeerd door SKAL en telen nu biologische bloembollen. Naast de vermeerdering en productie van de bollen gaat ook veel energie in de afzet en commercialisatie van de bollen.”

In de melkveehouderij wordt veel weidegang toegepast. Heel wat melk wordt bij Cono kaasmakers, gekend van de Beemsterkaas afgezet. CONO Kaasmakers geeft een weidegangpremie van 2 cent per liter. Daarnaast krijgen de producenten via “Cono caring dairy” 0,75 cent/liter en 0,25 cent/liter ledengeld, plus 1 cent per liter “Vlog melk”, melk geproduceerd zonder ggo-voeders. De norm is 120 dagen weidegang, 6 uur per dag. Vanaf 2019 min 1 cent per liter voor bedrijven zonder weidegang en min 1 cent per liter voor bedrijven die de normen voor weidegang niet halen.

Eline Galle bij de familie Klaver in de nieuwe melkveestal met een 50 stands buitenmelker.
Eline Galle bij de familie Klaver in de nieuwe melkveestal met een 50 stands buitenmelker. - Eline Galle

Jutland, Denemarken

Klassiek trekken de meeste stagiairs naar melkveebedrijven in het zuiden van Jutland. De bedrijfsgrootte varieert van 200 tot 750 koeien. De sector is er heel kapitaalsintensief. Externe werknemers komen meestal uit het Oostblok. De voertaal is Engels. Een goede bestemming dus om je Engels bij te spijkeren.

Dit jaar trok voor het eerst een stagiair naar twee vleeskippenbedrijven, één gecombineerd met akkerbouw en een tweede bedrijf met vleeskippen, akkerbouw en biogas. Een paar verschillen met de vleeskippensector bij ons zijn het lager afzetgewicht (2,1-2,3 kg op 32-34 dagen, 7 dagen reinigen en leegstand, rotatie rond 39 dagen, 18-19 kippen/m² en heel wat kippen die machinaal worden gevangen met de “Chicken cat.” Het systeem is minder arbeidsintensief en diervriendelijker. Het uitladen verloopt opvallend rustig.

Voor de biogasproductie wordt stro ingekuild en gebruikt als koolstofbron. Verder worden in de vergister ook graslandproducten, kippenmest, varkensmest, rundveemest en glycerine gebruikt. De geproduceerde energie wordt deels gebruikt voor de productie van elektriciteit. Een ander deel gaat door de CO2- cleaner, wordt ontzwaveld en wordt daarna als natuurgas, aardgas op het net gestoken. Hierdoor verhoogt het rendement van de installatie aanzienlijk. De warmte die in het productieproces vrijkomt wordt gerecycleerd en gebruikt voor de verwarming van de kippenstallen. Het digestaat gaat naar de akkerbouw.

Veel vleeskippen in Denemarken worden machinaal gevangen.
Veel vleeskippen in Denemarken worden machinaal gevangen. - Ward Lootens

Duitsland

DuitslandBlijft de bestemming voor zij die in Europa op amper 750 - 850 km van bij ons kennis willen maken met grootschalige melkveehouderij, zeugenhouderij, akkerbouw en groene stroomproductie met biogas, zonnepanelen en windmolens. De bedrijven zijn gesitueerd in de voormalige DDR, de regio Maagdenburg en houden meestal meer dan 500 tot een paar duizend melkkoeien met jongvee.

De belangrijkste teelten zijn gras, maïs, luzerne en granen, rogge, gerst, haver, tarwe. Zij zitten meestal op de lichte zandgrond. De schade door de extreme droogte is er dit jaar heel groot. Ook de varkenshouderij is er grootschalig met bedrijven met een paar duizend zeugen- en/of vleesvarkensplaatsen. Net als bij ons zoeken veel bedrijven naar verbreding.

Naast melkvee is er op veel bedrijven in Duitsland productie van groene stroom met zonnepanelen en biogas . Er staan ook opvallend veel windmolens in de regio.
Naast melkvee is er op veel bedrijven in Duitsland productie van groene stroom met zonnepanelen en biogas . Er staan ook opvallend veel windmolens in de regio.

Tomaten in Frankrijk

Arne Zwartebroeckx liep stage in Arques in Pas de Calais bij Jonas Vandevelde. Jonas begon er een paar jaar geleden met zijn broer Kevin en hun ouders een modern tomatenbedrijf: ‘Les Serres des Hauts de France.’ De Vandevelde’s hebben sinds decennia een tomatenbedrijf in Zedelgem.

De andere stagiairs in Frankrijk trokken verder naar het zuiden, naar het departement Tarn, voor tuinbouw, melkvee, vleesvee, pluimvee en varkens in open lucht.

Biologische melkveehouderij in Zweden

In 2012 verkasten Peter en Inge Naeyaert Deketelaere van hun melkveebedrijf in Torhout naar hun huidig biologisch melkveebedrijf in Dala Järna, vier uur rijden ten noorden van Stockholm in Zweden. Zij melken met robots in typisch Zweedse stallen, doen wat loonwerk, hebben een mini-machinering met melkveehouders wat verderop in het dorp. Ze verhuren daarnaast ook een vakantiewoning.

Trekkertrek in Denemarken.
Trekkertrek in Denemarken. - Brent Van Reybrouck

Verenigd Koninkrijk

Louis Devriendt trok op zijn eentje naar Lower Drayton Farm in de buurt van Birmingham in Engeland. Zijn stagegever Richard Bower baat een akkerbouwbedrijf uit met ongeveer 300 hectaren land. Daarnaast is er op het bedrijf vleesvee, maar ook een B&B, een feestzaal en worden toeristen ontvangen.

Canada en Australië

Traditiegetrouw trokken ook enkele leerlingen naar Canada. De ondertekening van de NAFTA-akkoorden is er momenteel hot topic.

De kampioen van het stagelopen is momenteel Brecht Verplancke uit Ichtegem. Na zijn stages in Frankrijk en Zweden trok hij in september 2017 naar Australië waar hij intussen zijn tweede jaar inzette. Hij werkt er op een akkerbouwbedrijf in de buurt van Geraldton in Western-Australië. Het is de natte droom van de tractorliefhebbers die er mee kunnen leven dat er in de streek amper iets méér is dan graan en machines.

Laurent Inghelbrecht

en Ward Lootens

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken