Startpagina Economie

REO Veiling boekt een recordomzet

De REO Veiling in Roeselare heeft er met een omzet van bijna €185 miljoen een recordjaar opzitten. Dat heeft algemeen directeur Paul Demyttenaere na de laatste veilingdag bekendgemaakt. De aanvoer bleef ondanks de droogte ongeveer gelijk.

Leestijd : 2 min

De REO Veiling boekte €9,3 miljoen meer omzet, meteen goed voor een totaalomzet van €184,6 miljoen en dus een recordjaar. Het vorige record dateert van 2010. Nochtans zag het er lang niet zo goed uit. "Na de eerste maanden stonden we op een verlies van ongeveer 40 %. Dat had te maken met het weer maar ook met de overproductie die we meenamen uit 2017", duidt Demyttenaere. "Maar in april kwam de kentering en de droogte zorgde voor schaarste, wat de prijzen stuwde."

De invoer was iets minder dan in 2017. Maar met een mincijfer van 0,65 % bleef dat miniem. "Dat toont dat onze producenten in de droogteperiode heel wat inspanningen hebben geleverd. Ze zijn innovatief en creatief." Opvallend is de opmars van glastuinbouw. Tomaten staan voor het eerst in de geschiedenis op nummer één, met een omzet van €33,3 miljoen. Ook de aanvoer van tomaten steeg. Na tomaten komen prei, aardbeien en witloof. Serresla heeft het dan weer moeilijk. "Maar ook mini-groentjes zijn aan een fikse opmars bezig. Die zijn vooral nu, met de feestdagen, heel erg in trek", aldus de topman van de veiling. REO benadrukt tot slot dat de Noord-Franse markt een tweede thuismarkt is.

"Twintig miljoen ton komt uit Frankrijk, dat is zo'n 10 %, wat niet onbelangrijk is", duidt hij. Ook de Spaanse en Italiaanse markt blijven belangrijk voor de REO Veiling. Voor 2019 is het koffiedik kijken. Vooral het weer is belangrijk. "Maar we gaan zeker nog even mee op de huidige golf. Er is na de lange droogte en warme zomer nog altijd sprake van schaarste, dus dat houdt nog even aan", besluit hij.

BELGA

Lees ook in Economie

Lijnzaadsector trekt aan alarmbel over importtarieven op Russische landbouwproducten

Economie De sector van lijnzaadverwerkende bedrijven -in België vooral familiebedrijven- trekt aan de alarmbel rond het voorstel van de Europese Commissie om de invoertarieven voor graan, oliezaden en afgeleide producten uit Rusland en Wit-Rusland te verhogen. "Dat betekent een zware klap voor het voortbestaan van de Europese bedrijven die lijnzaad verwerken", klinkt het in een persbericht van Liprobel, de organisatie die de belangen van producenten van plantaardige oliën en vetten behartigt.
Meer artikelen bekijken