Startpagina Veeteelt

Rundvee- en Pluimveeloket gelanceerd

Het Varkensloket kennen we intussen zes jaar. Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege knipte op Agriflanders symbolisch het lintje door van het gloednieuwe Rundvee- en Pluimveeloket. Samen vormen de drie loketten het ILVO Living Lab Veehouderij.

Leestijd : 2 min

Het begrip ‘Living Lab’ ontstond vanuit Europa als een instrument om praktijkgerichte innovatie in verschillende sectoren te bevorderen door de stakeholders en de wetenschappelijke experts vlot te laten samenwerken. Op vier domeinen zijn er binnen ILVO al Living Labs actief: de Food Pilot (innovatie in de voeding), het ILVO Living Lab Veehouderij en Living Labs voor Precisielandbouw en voor Agro-ecologie en Biologische landbouw.

Living Lab Veehouderij

Het ILVO Living Lab Veehouderij wil innovatie en valorisatie van onderzoek versnellen en bereikbaar maken voor alle actoren. Niet alleen de veehouders zelf, maar ook alle mogelijke toeleveranciers en verwerkers, veevoederspecialisten, stallenbouwers en slachthuizen kunnen in en met het Living Lab hun ideeën en verbeterpunten uitwerken. Behalve kennisuitwisseling worden er experimenten en ontwikkelingstrajecten opgezet, al dan niet in de gebouwen van de betrokken onderzoekscentra.

Het Varkensloket bewees intussen zijn relevantie als verspreider-ontsluiter van (internationale) wetenschappelijke kennis. Bedrijven en stakeholders uit de varkenssector formuleerden al meer dan 540 vragen. Die kregen, na de nodige opzoekingen, een uitgebreid schriftelijk individueel antwoord, dat ook nog eens verkort en anoniem op de website wordt geplaatst.

Drie ILVO-experts zetten vanaf nu, samen met het Departement Landbouw & Visserij, met de veehouderij-gerelateerde sectororganisaties, en met de onderzoeks- en praktijkinstellingen in Vlaanderen hun schouders onder het Varkensloket, het Pluimveeloket en het Rundveeloket. De drie loketten opereren analoog. De websites vormen de centrale plaats waar alle informatie uit onderzoek in klare taal steeds voor iedereen toegankelijk is. Onder andere rekentools, video’s, brochures, onderzoeksresultaten, praktijkkennis, presentaties, samenvattingen van rapporten en beantwoorde vragen (anoniem) zijn vlot raadpleegbaar. Een gratis nieuwsbrief brengt abonnees minstens driemaandelijks op de hoogte over actuele info, activiteiten, onderzoeksresultaten en de recent beantwoorde vragen.

Sarah De Smet was al coördinator van het Varkensloket. Karolien Langendries is de nieuwe expert en coördinator van het Pluimveeloket en Matthieu Frijlink van het Rundveeloket.

ILVO

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken