Startpagina Economie

Pluimveeslachterij Lammens in Torhout kan weer aan de slag

Pluimveeslachterij Lammens nv in Torhout kan de activiteiten heropstarten. Dat bevestigt het bedrijf. Een maand geleden werd het slachthuis op bevel van federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) gesloten door gevaar voor salmonellabesmetting.

Leestijd : 1 min

De sluiting kwam er na enkele inspecties van FAVV-controleurs. Volgens hen was er gevaar voor salmonellabesmetting. Minister Ducarme besloot daarop eind december de erkenning van de slachterij in te trekken. Maar Lammens werkte de voorbije weken hard om het bedrijf terug operationeel te krijgen en tegemoet te komen aan de werkpunten van het Federaal Voedselagentschap.

"We kregen deze week een voorlopig positief advies van het FAVV. We moesten nog een tweetal aandachtspuntjes verhelpen en op vrijdag hadden we een grote test", aldus Koen Goossens, CEO van het bedrijf. Lammens nv kreeg inmiddels ook een gunstig advies en kan maandag heropstarten. Alle 170 werknemers kunnen meteen weer aan de slag.

De symptomen van salmonellabesmetting zijn koorts, buikkrampen en diarree. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en personen met een verminderde weerstand lopen een groter risico op besmetting. In mei raakten nog meer dan honderd kinderen uit 37 scholen in Oost- en West-Vlaanderen besmet met salmonella na problemen met de schoolmaaltijden.

BELGA

Lees ook in Economie

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken