België heeft de kleinste Shetlanders

Erando de Kalyma, 9 jaar, palomino, is een hengst met mooie uitstraling en goed beenwerk. Voor grotere hengsten is het belangrijk dat ze langere benen hebben en dus ook meer beweegruimte. Bij Gus van het Rhodeland, 7 jaar, vos, kloppen de verhoudingen: voorhand, achterhand en romp zijn drie gelijke delen. Dit is een ‘zeer’ bij een Shetlandpony.

Erando de Kalyma, 9 jaar, palomino, is een hengst met mooie uitstraling en goed beenwerk.
Erando de Kalyma, 9 jaar, palomino, is een hengst met mooie uitstraling en goed beenwerk.

Isch van ’t Rossemshof, 5 jaar, vos bont, hengst met een klein hoofdje, rechte rug, een goede staartinplanting. Hierdoor kreeg hij van de jury ook een hoge score op type. Kortweg een hengst waar zowel eigenaar als fokker trots mogen op zijn.

Hylke De Valk, 6 jaar, vos stekelharig, is met zijn 69 cm de op één na kleinste hengst op het kampioenschap. Het is geweten dat bij de kleine pony's de stap niet altijd even perfect verloopt in vergelijking met de grotere Shetlandpony's. Maar Hylke is hierop een uitzondering: hij heeft een correcte en soepele stap.

Merries

Dushi van Stal de Lagevoort, 9 jaar, zwartbont, is een goed verzorgde zwartbonte merrie met vlotte stap. Omdat haar eigenaar haar vlot en rustig kon presenteren, toonde ze ook al haar kwaliteiten.

Celientje van her Hagenhof, 11 jaar, vosschimmel, trad op in de moeilijkste reeks. De categorie merries middenmaat was opgedeeld in drie reeksen en hieruit kwamen 10 finalisten. Het werd wikken en wegen tussen de positieve punten en de mankementen. Celientje is een 11-jarige merrie met een vlotte en correcte stap, was goed verzorgd en heeft een klein hoofdje.

Fleurtje van de Berk, 8 jaar, valk bont, was de lieveling van alle juryleden: Antoine Apers, Gilbert Claes, André Dillen, Gilbert Pira. Fleurtje behaalde een mooie score over heel de lijn. Ze is mooi van type, goede verzorging, klein hoofdje en een goede stap voor en achter.

Isis van Ninde, 5 jaar, vos stekelharig, was de op één na kleinste merrie van de wedstrijd. Ze heeft een schofthoogte van 67 cm. De kleinste pony in België meet momenteel 64 cm, hetgeen heel klein is. In België zijn de kleinste Shetlanders ter wereld. Dit was voor elke fokker de reeks met een uitdaging om hier te winnen. Deze pony’s hebben het moeilijk om perfect te stappen maar Isis kan dat wel. Haar type, staartinplanting, goede verzorging en conditie zorgden ervoor dat ze een waardige kampioene is. Zie voor foto’s van alle kampioenen de website.

BL

Meest recent

Meest recent