Startpagina Paarden

Na de kritiek op de Centrale Keuring van het Belgisch Trekpaard... recht op antwoord

Onlangs omschreef paardenkenner Marcel Vossen de centrale hengstenkeuring editie 2018 als een circus. Specifiek laakt Vossen de houding van Phippe Deconninck, die als schatbewaarder van fokkerijorganisatie AWCTB, tegenover zijn Waalse collega’s en het Koninklijke Maatschappij het Belgisch Trekpaard vertegenwoordigt. In een antwoord gaat de heer Deconninck in op de kritiek, die volgens hem volkomen onterecht is.

Leestijd : 2 min

De Waalse Hippodroom te Ghlin ontving op 24 november de Centrale Keuring van het Belgisch Trekpaard. De hengsten van de Vlaamse Federatie Belgisch Trekpaard (VFBT) en die van de Association Wallonne du Cheval de Trait Belge (AWCTB) presenteerden zich voor de officiële jury. Net zoals in 2017 stelde de VFBT vier juryleden aan en de AWCTB bracht er twee in de ring.

De prachtige infrastructuur van de hippodroom van Ghlin leent zich uitstekend voor dit soort manifestatie. Er is naast de imponerende piste waarin zich het klassement afspeelt ook de piste ter voorbereiding. Dat elke hengst een individuele box heeft, wordt zeer geapprecieerd door de fokkers. De president van de VFBT, de heer Callebert, de dierenartsen en de 6 officiële juryleden hebben heel professioneel hun taak vervuld, waarvoor dank. De heer de Boitselier, president van de KMBT heeft hiertoe zeker bijgedragen en heeft nota bene de catalogi van de keuring opgesteld en uitgegeven.

35 hengsten goedgekeurd

35 hengsten zijn goedgekeurd en kunnen dus in 2019 de Belgische trekpaardmerries dekken. Hun veulens zullen worden ingeschreven in het hoofdstamboek van de twee erkende studbooks. We hebben vastgesteld dat de heer De Boitselier de toegekende punten van de zes officiële juryleden heeft veranderd en punten heeft bijgegeven aan drie hengsten ,opdat die door de KMBT zouden worden toegelaten tot dekking. Dit is onaanvaardbaar.

De KMBT, erkend door de Brusselse regio, is meermaals aangemaand door de Brusselse administratie om zijn statuten aan te passen zodat de twee erkende studbooks samen deel zouden uitmaken van de KMBT. Mijnheer De Boitselier werd meermaals verzocht dit in orde te brengen en zijn nalatigheid te corrigeren. Op dit ogenblik is het de VFBT en enkele vrienden van de heer de Boitselier die de KMBT vormen. De erkende fokkers van de AWCTB worden uitgesloten van de nationale structuur.

In 2017 heeft de AWCTB 117 Belgische trekpaardveulens ingeschreven. Dankzij deze veulens beschikt Wallonië over 12 vertegenwoordigers in de Algemene Vergadering van de KMBT. In 2018 heeft de heer Pouille ons 27 volledige inschrijvingsdossiers doorgegeven en deze situatie is onaanvaardbaar, want deze 27 Waalse veulens geven 12 vertegenwoordigers aan Pouille in de schoot van de KMBT. Dus de heer Pouille heeft 12 effectieve vertegenwoordigers en de AWCTB, die de enige erkende organisatie is, wordt genegeerd in het beheer van het Belgisch Trekpaard.

Nog even vermelden dat er geen enkel probleem bestaat tussen Waalse en Vlaamse fokkers, die verenigd zijn door hun liefde voor het Belgisch Trekpaard. En laat enkele extremisten geen bommen gooien op onze goede banden met Vlaanderen.

Philippe Deconninck

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken