Startpagina Economie

Tiense Suikerraffinaderij hoeft geen fabriek te sluiten

De Tiense Suikerraffinaderij hoeft geen fabriek te sluiten. Dat heeft de onderneming bekendgemaakt. De gevreesde productievermindering van moederbedrijf Südzucker wordt volledig gerealiseerd door sluitingen in Duitsland, Frankrijk en Polen. De Tiense Suikerraffinaderij belooft alle bieten van haar planters te verwerken.

Leestijd : 2 min

Landbouwleven voorspelde even eerder al dat met de fabriekssluitingen in Duitsland, Frankrijk en Polen de door Südzucker gewenste productievermindering van 700.000 ton behaald zou worden. De sluitingen zijn onderdeel een Europees herstructureringsplan aangekondigd om de crisis op de Europese suikermarkt het hoofd te bieden en om de productie meer in evenwicht te brengen met de vraag. Sinds de afschaffing van het suikerquotum laat in 2017 zijn suikerbedrijven in de EU meer blootgesteld aan aanbod en vraag wereldwijd, en dat leidde de afgelopen periode tot lagere suikerprijzen dan in voorgaande jaren.

Volgens de directie van de Tiense Suikerraffinaderij ontsnapt de Belgische onderneming door reeds gedane inspanningen in het verleden en trouwe bietenleveranciers aan de saneringsdrang. ‘Dit garandeert een duurzaam partnerschap met alle bietenplanters van de Tiense Suikerraffinaderij’, heet het in een persverklaring. ‘De contractvoorwaarden zijn voor alle planters gelijk, ongeacht de afstand tot de fabrieken of de grootte van het contract. Dit is een belangrijke stabiliteit voor de planters’, zo heet het. De Tiense Suikerraffinaderij zal volgens de directie altijd de door haar planters geproduceerde bieten verwerken.

Belangrijke investeringen

Südzucker stelt op dit moment meer dan 1.000 mensen tewerk in België, verdeeld over de verschillende activiteiten van de groep. Zo heeft Südzucker al meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd in haar Belgische activiteiten, zoals de Tiense Suikerraffinaderij, BioWanze en de Beneo-groep. Volgens de directie is dit een duidelijk en positief signaal dat aantoont dat Südzucker in haar Belgische productiesites gelooft en nieuwe kansen creëert voor de Belgische landbouwproductie.

Toekomstperspectieven

De situatie op de suikermarkt en de vele beperkingen op het gebied van gewasbescherming hebben ervoor gezorgd dat 2018 een woelig jaar was. De eerste indicaties voor de campagne 2019 lijken wat de Tiense Suikerraffinaderij positiever met een wereldwijde suikerconsumptie die blijft stijgen en vooral een productie die duidelijk daalt. Onlangs hebben de kringvergaderingen van Sopabe-T beslist om geleidelijk deel uit te maken van de vereniging van Duitse planters, meerderheidsaandeelhouder van Südzucker.

Ook deze beweging versterkt volgens de Tiense Suikerraffinaderij de Belgische verankering van de groep Südzucker.

Lees ook in Economie

De overheid moet een belangrijkere rol spelen in de voedselmarkt

Economie Een eerlijke prijs, het is niet alleen een topic dat in het globale Zuiden speelt. Dat bewees het debat ‘De smaak van eerlijk voedsel’, dat georganiseerd werd door KU Leuven, Groene Kring en Rikolto. Zowel in Vlaanderen als in het verre Tanzania is een degelijk beleid cruciaal om te komen tot eerlijke prijzen voor ons voedsel.
Meer artikelen bekijken