Startpagina Economie

FrieslandCampina houdt garantieprijs gelijk

FrieslandCampina houdt de garantieprijs voor maart gelijk aan een maand eerder, dus €36,50 per 100 kilo. Dit op grond van de verwachting dat de door de referentiebedrijven - zoals Arla, Lactalis en Milcobel - uitbetaalde prijzen voor boerderijmelk nagenoeg onveranderd blijven als gevolg van stabiele basiszuivelprijzen. De zuivelproducent verhoogt anders dan concurrent Arla wel de biologische melkprijs.

Leestijd : 2 min

De enkele honderden Belgische leveranciers van FrieslandCampina kregen vorig jaar de prijs min 50 cent, aldus Hans De Ruyter van leveranciersvereniging Dairycam. Alle leveranciers doen echter nu mee aan het programma Bijzondere Melkstroom (weidegang plus AAA-kwaliteit) en krijgen daarom nu de facto dezelfde prijs als de leden van de Nederlandse coöperatie.

Deze maand is de eiwitwaarde €595,82, de vetwaarde €297,91 en de lactosewaarde €59,58 per 100 kilo. De garantieprijs geldt voor 100 kilo melk met 3,47% eiwit, 4,41% vet en 4,51% lactose en is exclusief btw. De bedragen gelden bij een gemiddelde levering van 800.000 kilo melk op jaarbasis.

De FrieslandCampina garantieprijs is onderdeel van de FrieslandCampina melkprijs, die op jaarbasis aan de leden-melkveehouders wordt betaald. Maandelijks wordt de garantieprijs ingeschat aan de hand van de ontwikkeling van de gepubliceerde melkprijzen van de referentiebedrijven.

Biologische prijs omhoog

De FrieslandCampina biologische garantieprijs stijgt met 50 cent ten opzichte van de biologische garantieprijs van vorige maand (€48,00 euro). Dit op grond van de verwachting dat de door de referentiebedrijven betaalde prijzen voor biologische boerderijmelk iets zullen stijgen. De stijging is inclusief een correctie van 18 cent ten gevolge van een te lage inschatting voor de maand januari.

Deze maand bedraagt de eiwitwaarde €791,71, de vetwaarde €395,85 en de lactosewaarde €79,17 per 100 kilo. De biologische garantieprijs geldt voor 100 kilo melk met 3,47% eiwit, 4,41% vet en 4,51% lactose en is exclusief btw. De vermelde bedragen gelden bij een gemiddelde levering van 600.000 kg melk op jaarbasis.

Het Deense Arla houdt voor maart zowel de reguliere als biologische melkprijs gelijk.

JCB

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken