Startpagina Akkerbouw

Vlotte en vroege start voor land- en tuinbouwseizoen

Door de zachte winter, met maar een korte vorstperiode, en het uitzonderlijk goede weer tijdens de maand maart, zijn de asperges sneller oogstklaar dan normaal. Ook de fruitbomen staan zeker twee weken vroeger in bloei. “Een vroege start van het land- en tuinbouwjaar”, zo zegt de Boerenbond woensdag. “Een schril contrast met het voorjaar 2016.”

Leestijd : 1 min

"Het feit dat we een relatief droge winter kenden, maakt dat ook de veldwerkzaamheden sneller kunnen beginnen dan andere jaren, wanneer te natte gronden vaak niet toelaten om met de machines op de akker te komen”, zegt de Boerenbond. “Overal in Vlaanderen zijn boeren aan het ploegen, zaaien en planten. De start van het nieuwe jaar gebeurt in goede omstandigheden.”

De landbouworganisatie wijst er wel op dat een vroege start van het seizoen niet meteen een goede oogst garandeert. “Vroeg bloeiende bloesems zijn kwetsbaar, want het kan nog vriezen. En de weersomstandigheden doorheen het groeiseizoen zijn bepalend voor de timing, hoeveelheid en kwaliteit van de opbrengst in alle teelten, later dit jaar. Ook de prijsvorming is een belangrijke factor bij de eindevaluatie.”

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken