Startpagina Paarden

Haflingerhengsten: sterren van de dag

Het stond in de sterren geschreven dat de Haflingerhengsten op de 48ste editie van de hengstenkeuring te Oud-Heverlee dé sterren van de dag zouden worden. Zowel fokkerij als het gebruik werd in de spotlights geplaatst en de mix toonde meer dan ooit aan dat het ene niet meer zonder het andere kan.

Leestijd : 2 min

Bij de jonge hengsten werd er één nieuwe hengst aangenomen, nl. Mojito (M-lijn) van Stal Beauvoorde uit Beernem. Bij de vierjarigen kwamen drie liz-hengsten in de ring. Liz. Sterngold won voor zijn stalgenoot liz. Wesir, beide van Stal Beauvoorde. Derde werd liz. Monet van Caroline Derruytter uit Kalmthout. Eveneens drie deelnemers bij de hengsten van 5/6 jaar: de Luxemburgse hengst Sternblick de l’Our van Bruno Ronsijn uit Voorde won voor liz. Wales van Stal Beauvoorde uit Beernem.

Derde werd liz. Maximus van Vanhee Lorenzo en Wendy Oeyen uit Oostende. Dan was er de rubriek van 7-8-9 jaar met slechts één deelnemer: liz. Spielbergvan Aurore Lindebrings uit Lavoir. Bij de oudere hengsten (+10j) werd liz. Neustar van Stal Beauvoorde ook voor één jaar goedgekeurd en liz. Bergdorf van familie Verkammen/Deurne-Diest werd voor het leven goedgekeurd.

Free Podium

In het concept van ‘Free Podium’ werden Haflingers in verschillende disciplines getoond. Meerdere dekhengsten toonden wat ze in hun mars hadden: liz. Monet (behendigheidsproef met kinderen), liz. Spielberg (lange teugel) en liz. Maximus (springnummer). Verder een pas-de-deux en een Spaans dressuurnummer van de Haflingers van stal ter Koz : Femke en Stellan.

Apotheose

De apotheose van de dag werd het kampioenschap 2019 voor alle eerste en tweede geplaatste hengsten. Door eliminatie werd derde op tal liz. Sterngold, vice-kampioen liz. Wales en kampioen Sternblick de l’Our.

Voor 2019 zijn er in België 28 dekhengsten goedgekeurd. “Onze hengstenhouders bieden hengsten aan uit de 7 bloedvoeringlijnen (A, B, M, N, S, ST, W) die het Haflingerras kent, allen uit stevige moederlijnen” aldus jurylid Kurt Broché. De keuze is nu aan de fokker om de meest ideale hengst bij zijn merrie te zoeken. Info : www.haflingerbelgie.be

BL

Lees ook in Paarden

Op bezoek bij een kleine, gedreven fokker: Stal van ’t Hof te Moerzeke van Andreas Van Geyte

Paarden Ik ontmoette Andreas vorige zomer als voorzitter van de jury op het laatste Vlaams Kampioenschap. Hij is bestuurslid van de VFBT, maar vooral een gedreven fokker van het Belgisch trekpaard. Hoewel hij deelnemer is aan het nationaal kampioenschap merries, dingt hij met zijn trekpaarden niet alleen mee aan keuringen, maar labeurt hij er ook mee op de omliggende akkers, zowel van hemzelf als van (meestal oudere) landbouwers in de buurt.
Meer artikelen bekijken