Startpagina Actueel

België is geen voortrekker klimaatambitie bij Europese Raad

Een groep van landen heeft, tevergeefs, geprobeerd om in de conclusies van de Europese Raad klimaatneutraliteit tegen 2050 in te schrijven. België was daar niet bij, zo schrijft de krant L’Echo vandaag.

Leestijd : 2 min

De ontwerptekst voor de conclusies, die de krant kon inkijken, bevestigt het belang van een een ambitieuze klimaatstrategie op lange termijn om te ‘trachten’ klimaatneutraliteit te bereiken, zonder verdere preciseringen.

‘Trachten’ is niet voldoende

Enkele landen willen verder gaan en roepen op om als termijn 2050 voorop te stellen en wijzen op de noodzaak voor de Europese Unie om de doelstelling van 1,5 °C te halen die in de Akkoorden van Parijs staat. Voor die landen is ‘trachten’ om klimaatneutraliteit te bekomen te weinig ambitieus.

Deze progressieve landen zijn Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Denemarken, Finland, Zweden, Spanje en Portugal, zegt L’Echo, dat een diplomatieke bron citeert.

België gaat niet in op vraag Klimaatcoalitie

België heeft geen herziening van de conclusies van de Raad in die zin gevraagd. België zien pleiten voor een ambitieuzer klimaatactie is een van de vragen van de Klimaatcoalitie, die onder meer de manifestatie in december 2018 organiseerde in Brussel.

De ontslagnemende eerste minister is voorstander van een ‘Europese green deal’, waar hij samen met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor gepleit heeft. Donderdagvoormiddag heeft hij een ontmoeting met raadsvoorzitter Donald Tusk.

Overigens valt te horen dat er nog geen ’politiek standpunt’ van ons land is. Binnen de Raad van Europa is ook nog maar enkel een voorbereidende vergadering met diplomaten gehouden.

Belga

Lees ook in Actueel

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken