Twee nieuwe hengsten

Widar van de  Scheplakens is een rechthoekig lang gelijnd paard  met nog wat weinig ‘hengstenuitstraling’.
Widar van de Scheplakens is een rechthoekig lang gelijnd paard met nog wat weinig ‘hengstenuitstraling’.

Widar van de Scheplakens (181.5 cm), een rechthoekig lang gelijnd paard mist vooral in de voorhand nog wat ‘hengstenuitstraling’. Hij reed een mooie dressuurproef: rustig en mooi aan teugel en blonk uit in aangespannen proef: rustig, vlot, gehoorzaam en werkwillig. Het is een volle broer van Vlas van de Scheplakens. Het was de eerste maal dat er zich twee volle broers gelijktijdig aanboden. Widar leunt meer aan tot het rastype van het Vlaams Paard en werd goedgekeurd met een paar punten voorsprong op Vlas. Hij behaalde 78.40 op 100.

Circle Y Ricky’s Max (186 cm), fokker Paul en Traci Goplin uit de USA en eigenaar Stal Talpe uit Komen. Het is een groot ramig, rechthoekig paard met lange hals en edel hoofd, moderne type van het Vlaams Paard met veel rasadel en hengsten uitstraling. Hij heeft vier stevige voeten die hij goed weet te gebruiken, en waarmee hij een ruime en regelmatige stap en draf mee etaleert. Hij heeft veel voorwaartse taktmatige stuwing, soms ietwat teveel. Dit komt door de manier van ‘klaarmaken tot de keuring’ in de USA.

Circle Y Ricky’s Max
Circle Y Ricky’s Max

Voorzitter van de jury Patrick Trio: “Daar wil men de paarden loeihard zien ‘hitchen’, dit met opgetrokken hoeven. Daarbij wordt de zweep maar al te graag gebruikt. Al zit er natuurlijk ook wel een behoorlijke scheut ‘bloed’ in deze atleet. De bereden proef was subliem: hij showde een zeer vlot gereden proef. Ook de aangespannen proef was gewoonweg ‘af’. Ik zou niet weten wat er nog aan verbeterd kon worden? Daar was hij de rust zelve.”

Deze Vlaamse Reus met zijn monumentale uitstraling werd door de jury uitverkoren als kampioen 2019 met een score van 86 ´%.

Vlas

De driejarige Vlas van de Scheplakens (182 cm), fokker Roger Dams uit Geel en eig. Andre Vermeulen uit Olen, was aanwezig voor tweede keuringsjaar. Vlas is een energiek paard met veel stuwing voorwaarts en beschikt over een takt matige stap en draf, vooral tijdens de bereden proef. Hij bracht een goed gereden dressuur- en aangespannen proef: werkwillig en gehoorzaam. Met zijn 1.82 meter is hij geen reus onder de Vlaamse Paarden, maar daarmee heeft hij wel maat genoeg om in de komende jaren ongetwijfeld nog iets verder door te groeien. Score 76.60 op 100.

Vlas  van de Scheplakens
Vlas van de Scheplakens

Intermezzo

Tijdens het intermezzo was er nog een mooie demonstratie van de negenjarige Auke Talpe. Zij reed een opgemerkte voltige proef met de bejaarde merrie ‘Galante’.

BL

Meest recent

Meest recent